avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DELEGARE, MOD DE EXPRIMARE A ACORDULUI SALARIATULUI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DELEGARE, MOD DE EXPRIMARE A ACORDULUI SALARIATULUI

Conform prevederilor art. 9 din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala in cadrul prestarii de servicii internationale, personalul angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international, fiind trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul altui stat membru al UE si care nu se incadreaza in siuatiile de detasare transnationala, i se aplica prevederile privitoare la delegare din Codul Muncii.
Astfel deplasarea conducatorului auto este considerata delegare daca locul muncii inscris in contractul individual de munca este propriu-zis modificat prin delegare. Prevederile art. 17, alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul Muncii stabilesc ca in contractul individual de munca (cim) al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. (art. 43 Codul Muncii)
Discutia se poarta in ceea ce priveste locul muncii stabilit in cim. Daca salariatul nu are un loc de munca fix, ci isi desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca si aceste locuri se inscriu in cim, inscriem o clauza de mobilitate, fiind vorba de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca, iar salariatul nu are dreptul de diurna. Daca stabilim locul muncii o tara anume, pentru tara stabilita nu putem acorda diurna.
Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi cu perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.(...)Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile revazute de lege sau de contract colectiv de munca.(art. 44 Codul Muncii)
Intrucat legea nu prevede o forma obligatorie a acordului (decizie delegare, acord prelungire a perioadei de delegare) ordinul de deplasare exprima acordul salariatului pentru toata perioada delegarii nefiind necesara incheierea unui act aditional la cim?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)
Diurna popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, in cazul in care un angajat este trimis intr-o delegatie care incepe joia si se termina martea, primeste diurna si pentru ... (vezi toată discuția)
Delegatie LALA68 LALA68 Multumesc pentru promptidudinea si corectitudinea raspunsurilor pentru subiectul cu diurna. Mai am o intrebare Vor sa ma trimita in delegatie in ungaria ... (vezi toată discuția)