avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in pretentii - Pareri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in pretentii - Pareri

Speta :

Un minor fura lui X 10000 RON din masina . In urma rechizitoriului intocmit de procuror se stabileste vinovatia minorului insa nu se poate lua nici o masura legala potrivit art. 10 C.Proc.Pen. Am promovat o actiune in pretentii pe raspundere civila delictuala insa parintii se pare ca sunt insolvabili . Exista vreo sansa de recuperare a prejudiciului ca urmare a savarsirii faptei ? .... Astept parari si sugestii .
Daca parintii minorului respectiv nu sunt angajati pentru a se pune poprire pe salarii si daca nu au vreo proprietate care sa fie executata silit atunci tare imi este teama ca X va ramane cu ochii in soare!
B-)
Cati ani are minorul? Probabil ca daca vei formula o actiune in pretentii, pana se va finaliza insasi faza recursului vor mai trece 2 ani. Moment de la care vei avea la ldispozitie inca 3 ani pana ti se va prescrie dreptul de a pune in executare hotararea investita cu titlu executoriu. Daca mai ai spete din astea, da un buzz! :))
Problema e ca nu vreau sa il plim pe om aiurea prin judecatorii si tribunale si chiar nu vreau sa o intind atat . ma gandeam totusi sa obtin o hotarare judecatoreasca care pe viitor sa ii foloseasca in caz ca parintii minorului ( 13 ani ) vor achizitiona pe viitor o casa sau o masina pe numele lor . deocamdata sunt plecati la munca in strainatate .... :)

Si inca o problema .... am vazut nenumarate pareri .... pana la urma actiunile civile cum este cea de fata ce deriva din penal se timbreaza sau nu ?
Daca te-ai fi constituit parte civila in cauza penala, iar cauza ar fi fost trimisa spre judecare instantei penale, nu se mai timbra. Tu insa ai formulat o actiune in pretentii si aceasta se timbreaza la valoare.
In situatia data, in cadrul procesului penal trebuia ca partea vatamata sa se constituie parte civila cu suma de 10000 lei, situatie in care nu trebuia sa timbreze.
In procesul penal, chiar daca minorului nu i s-a putut aplica o sanctiune penala datorita faptului ca avea varsta de 13 ani si nu raspunde penal, vinovatia acestuia a fost stabilita astfel ca parintii sai, citati in procesul penal in calitate de parti responsabile civilmente, in temeiul raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 - 1000 Cod civil, trebuiau obligati la plata pretentiilor civile stabilite de instanta prin hotarare.
Daca insa, partile vatamate nu s-au constituit parti civile in cadrul procesului penal, atunci se poate introduce o actiune in pretentii in fata instantei civile, actiune care trebuie timbrata la valoare, conform Legii nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa obtinerea hotararii penale irevocabile in care instanta a stabilit cuantumul despagubirilor civile in sarcina partilor responsabile civilmente sau, dupa caz, a hotararii civile irevocabile prin care s-a admis actiunea in pretentii formulate impotriva minorului, prin reprezentantii sai legali, creditorii au la dispozitie un termen de 3 ani de zile pentru punerea in executare silita a titlului executoriu. Acest termen poate fi extins prin intreruperea cursului prescriptiei. ;)

Alte discuții în legătură

Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune Cristian Cosma Cristian Cosma Speta:In 2007, inculpatul A, sofer pe camion la S.C. B SRL, intra in depasire fara sa se asigure si provoaca un dublu accident in care intra in coliziune cu X ... (vezi toată discuția)
Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)