avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Buna dimineata!Sotul meu are o hotarare definitiva de iesire din indiviziune inca din anul 1990,atat a bunurilor mobile cat si imobile,mostenirea fiind de pe urma parintilor lui care sunt decedati.Desi in certificatul de mostenitor sotul meu are dreptul si la cota parte din terenul de pe langa imobil,in hotararea specificata mai sus,terenul in suprafata de 250 m.p.(cum era atunci,desi in realitate este de 3000m.p.)se atribuie in indiviziune,fara sa se specifice cotele,celorlalti 2 mostenitori,respectiv surorii si mamei vitrege sotului meu care locuiesc in acel imobil folosindu-se de atatia ani de toate bunurile.Sotul meu nu a primit nimic desi are certificat de mostenitor.Spuneti-mi,va rog,ce trebuie sa faca sa intre in posesia drepturilor lui de mostenitor?Dar in posesia terenului,pentru care a facut si masuratoare autorizata in care s-a stabilit clar cotele de proprietate conform certificatelor de mostenitor?Mai este valabila hot.judecatoreasca de care va aminteam mai sus,sau s-a prescris?Cum sa procedeze??Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Hotarirea din 1990 mnu mai poate fi pusa in executare silita aceasta fiind prescrisa.Indicat ar fi o alta iesire din indiviziune prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca
actiune in instanta pentru a iesi din indiviziune.
Este necesara o noua actiune de iesire din indiviziune in care sa se ceara instantei si stabilirea cotelor ce revin fiecarui mostenitor si atribuirea bunurilor fie in natura, daca sunt comod partajabile, fie unuia dintre coindivizari cu obligarea acestuia la plata de sulte catre ceilalti.
Hotararea din anul 1990 nici nu putea fi pusa in executare pentru ca este ineficienta. De fapt, daca actiunea introductiva de instanta a fost prost conceputa, instanta nu putea acorda mai mult decat s-a cerut...
Aveti grija sa nu intervina uzucapiunea pentru bunurile imobile posedate de 19 ani de catre unul din ceilalti coindivizari! Uzucapiunea scurta de 20 de ani....
Va recomand sa introduceti actiunea cat mai curand pana la implinirea termenului de 20 de ani de la data sentintei definitive, in caz contrar, vi se va opune pe cale de exceptie uzucapiunea si va paraliza astfel actiunea de iesire din indiviziune...
Va recomand angajarea unui avocat profesionist! Va sti el ce sa faca...
Succes si grabiti-va! Timpul curge in defavoarea dv. ;)
buna dimineata .
in cazul in care investiti instanta cu o noua actiune avand ca obiect iesirea din indiviziune, se poate invoca exceptia autoritatii de lucru judecat. .
ca atare, cred ca ar trebui sa va adresati unui notariat , in sensul dorit.
va multumesc!nu inteleg ce inseamna exceptia autoritatii de lucru judecat.Daca acea hotarare din anul 1990 s-a prescris...de ce nu pot prin judecatorie?Prin notariat cum,daca partile care au folosit terenul sotului meu nu sunt de acord sa i-l cedeze pe cale amiabila?

Alte discuții în legătură

Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)
Cum pot sa reintregesc proprietatea? mihasi mihasi Va trasmit tuturor LA MULTI ANI! Si am sa incerc sa fiu cat se poate de scurta. Detin un teren prin contract de vanzare-cumparare in suprafata de 263 mp, iar ... (vezi toată discuția)