avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot sa reintregesc proprietatea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot sa reintregesc proprietatea?

Va trasmit tuturor LA MULTI ANI! Si am sa incerc sa fiu cat se poate de scurta.
Detin un teren prin contract de vanzare-cumparare in suprafata de 263 mp, iar suprafata totala casa+curte este de 300mp. La primul propietar tot 300mp erau. Din cauza unor succesiuni de decese, de la o generatia la alta, s-a ajuns in situatia in care unii mostenitori nu au facut succesiunea dupa mama vitrega, in consecinta dupa aprox. 10ani cei 37mp ce faceau parte din averea decedatei au intrat in posesia statului , ca mostenire nerevendicata. Mentionez ca am cumparat aceasta proprietate acum 10 ani.
Va rog, daca puteti sa ma ajutati la urmatoarele intrebari:
- doresc sa cer statului reintregirea proprietatii cu acesti 37mp si care ar fi varianta (de cerere instanta) cea mai favorabila mie?
- ce ar trebui sa contactez, un consilier juridic sau un avocat?
- pot cere terenul pe uzucapiune?
- ce inseamna sulta?
Orice ajutor este binevenit =D> si VA MULTUMESC anticipat.
Cel mai recent răspuns: mihasi , utilizator 23:15, 11 Ianuarie 2009
Sigur, trebuie analizate actele. Aveti nevoie de avocat.
O varianta ar fi aceea de a chema primaria in judecata si de a formula o actiune in constatare a dr. de proprietate pe diferenta de teren, dar trebuie sa fie indeplinite conditiile uzucapiunii scurte.Pe de alta parte, v-ar ajuta si daca linia de hotar nu a fost modificata, vecinatatile sunt cele vechi ( spuneti ca primul proprietar avea toata suprafata).
Sunt cei 37 mp folositi de altcineva?Daca nu, puteti chema si vecinul in judecata(vorbiti cu el in prealabil) si formulati o actiune in granituire cu revendicare.
Un avocat va poate ajuta daca studiaza actele.

Am uitat de sulta.
Sulta reprezinta o suma de bani care poate fi datorata in momentul impartelii unor bunuri intre mai multe parti- coproprietari. ( iesirea din indiviziune) Pentru imparteala se vor forma loturi iar daca acestea nu sunt egale ca valoare, se vor intregi printr-o suma de bani. Sulta se plateste si in situatie in care un bun se atribuie in intregime unei parti. Aceasta urmand sa plateasca coproprietarului o suma reprezentand cota lui de proprietate.

av. Schwarz
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
Ileana Schwarz, Avocat
Puteti formula o actiune in constatare a dreptului de propietate chemand in instanta in calitate de parat Primaria si comuna sau orasul prin primar , prin care sa se constate ca stapaniti acesata suprafata de teren.
Este important daca ati platit impozit si pe aceasta suprafata de teren , si sa obtineti declaratii de buna vecinatate din partea celor cu care va invecinati cu respectiva suprafata . Cel mai de ajutor este sa va consultati cu un avocat . Succes
Va multumesc mult pentru raspuns.Sincer mi-e frica de avocati pt ca am avut experiente urate. Sper sa ma ajute Dumnezeu, ca am mare nevoie :worthy:
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
mihasi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare drept de proprietate teren dianazarnescu dianazarnescu Buna ziua, Va expun urmatoarea situatie cu rugamintea de a ma indruma cum pot rezolva problema. Tatal meu are in titlul de proprietate 1200 mp de teren ... (vezi toată discuția)
Referitor la diferenta suprafatei de teren aparuta in acte si cea reala wemilia wemilia am cumparat terenul in suprafata de 400 mp, in realitate sunt 1400 mp, masuratori cadastrale la primarie nu s-au gasit decat acei 400 mp din acte, pe vremuri ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)