avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune.

As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta.
Cel mai recent răspuns: virgilirimia , utilizator 14:17, 12 Septembrie 2012
Nu impartiti terenul ci casa.
Faceti o cerere de iesire din indiviziune adresata judecatoriei din raza careia este situat imobilul.
Unul dintre mostenitori a deschis actiunea de iesire din indiviziune.Pentru terenul de sub casa nu exista titlu de proprietate.Judecatorul a spus ca in cazul asta ramane sa se iasa din indiviziune doar pentru casa.Pai este posibil?Pe unde se va da cale de acces la casa?Pe un teren pentru care nu exista titlu?
Casa si terenul sunt doua lucruri diferite ca sa ma explic pe intelesul dumneavoastra. Casa poate fi a dumneavoastra si terenul al meu, numai daca nu s-a construit fara acceptul meu si eu cer sa mi se respecte dr. ce il am asupra terenului se va da o hotarare in acest sens insa accesul nu vi-l poate interzice nimeni.
In speta cui ii apartine terenul?
Terenul a apartinut tatalui meu decedat in 1984.Noi suntem trei frati.In 1985 s-a facut un certificat de mostenitor in care a fost specificata casa de locuit si suprafata de 250 mp.De fapt suprafata aceasta de 250 mp , facea parte dintr-o suprafata mai mare de 1,44 ha care apartinuse tatalui meu , dar care ii fusese luata la colectivizare.In 1991 noi cei trei frati am facut cerere pentru retrocedarea suprafetei de 1,44 ha pentru care ni s-a emis adeverinta de proprietate dar nu si titlul de proprietate(pana in prezent).In 2010 unul dintre frati a murit.In 2011 urmasii acestuia au deschis actiune in instanta (motivand "niste neintelegeri" -adica nu ne-au intrebat niciodata daca vrem sa iesim sau nu din indiviziune)pentru iesirea din indiviziune pentru casa si terenul de 250 mp (specificate in certificatul de mostenitor din 1985).Intrucat la data actiunii exista pe rol un alt proces pentru obligarea comisiei de fond funciar la eliberarea titlului de proprietate pe 1,44 ha(ideea era de a include si aceasta suprafata in actiunea de iesire din indiviziune), am solicitat instantei suspendarea actiunii de iesire din indiviziune pana la eliberarea titlului.Instanta a respins aceasta cerere fara nicio motivare.Reclamantii au solicitat un expert pentru a face evaluarea doar a casei si nu si a terenului.Instanta a aprobat spunand ca se face iesirea din indiviziune doar pentru casa nu si pentru teren.De asta am intrebat pe unde se va da cale de acces.Pe unde?Pe terenul cui?In realitate , constructiile(casa si cateva anexe) sunt distribuite pe o suprafata mult mai mare (circa 1000 mp) fata de cei 250 mp din certificatul de mostenitor."Expertul" a inghesuit constructiile pe o plansa care nu reflecta realitatea.Adica nu sunt precizati vecinii,drumul judetean care trece prin fata si amplasarea reala a constructiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
virgilirimia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate - partaj judiciar aurelsmeu aurelsmeu Buna seara, Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am ... (vezi toată discuția)
Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele marian_badea marian_badea Buna ziua, Mama si sora ei decedate, detin un titlu de proprietate comun pt. 1.86 Ha teren arabil si 5000 mp padure. Ceilalati mostenitori din partea sorei ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune, dezbatere succesorala monica_z monica_z Buna ziua am o problema care nici nu prea stiu unde sa o incadrez. Tatal meu care a decedat in 2009 a fost unic mostenitor al bunicului meu mentionez ca avea ... (vezi toată discuția)