avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune, dezbatere succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune, dezbatere succesorala

Buna ziua am o problema care nici nu prea stiu unde sa o incadrez. Tatal meu care a decedat in 2009 a fost unic mostenitor al bunicului meu mentionez ca avea certificat de mostenitor autentic incheiat la camera notarilor publici in anul 1974 pe o suprafata de teren de 800 mp si constructiile aflate la vremea respectiva pe acest teren, in acest act este cuprinsa si renuntarea fratilor la succesiune.Ulterior la eliberarea titlului de proprietete privind legea 18 a fost introdusa pe acest titlu de proprietate si suprafata de 800 de mp(nu cunosc motivul pentru care a fost ) si bineinteles toti frati sapte la numar sunt copropietari iar noi mostenitorii legali nu putem dezbate in succesiune aceasta parte de teren pe care tatal meu intre timp a construit o casa , desi este facuta intabulare cu drept de mostenire si cumparare pe numele tatalui meu.Pentru a iesi din indiviziune este nevoie de acordul tuturor si o persoana se opune .Ce putem face in acest caz? Cui ne adresam si ce acte avem nevoie?multumesc
Cel mai recent răspuns: monica_z , utilizator 15:20, 20 Mai 2010
Buna ziua !
Ce inseamna in acceptiunea dvs. "desi este facuta intabulare cu drept de mostenire si cumparare pe numele tatalui meu "Terenul si casa sunt intabulate pe numele tatalui dvs. ? In acest caz faceti actiune in instanta avand ca obiect constatare nulitate partiala a TP , in sensul scoaterii din cuprinsul acestuia a terenului care este intabulat pe numele tatalui. Totusi , nu vad de ce sa actionati dvs. in instanta din momemnt ce aveti proprietatea (in fapt si in drept) , mai bine lasatii pe ceilalti mostenitori sa faca actiunea .... (parerea mea) ... scutiti ceva banuti ..
In cazul in care nu puteti iesi din indiviziune intrucat nu sunt de acord toti mostenitorii puteti face actiune in instanta avand ca obiect iesirea din indiviziune ..
In cazul in care unul dintre proprietari nu este de acord cu iesirea din indiviziune, nu va ramane decat o actiune in instanta prin care sa solicitati sistarea indiviziunii, atribuirea intregului imobil catre dvs. (am inteles ca nu sunt alte probleme cu ceilalti decat cu unul) si obligarea dvs. la plata unei sulte catre cel nemultumit, proportional cu cota lui de proprietate. O sa aveti nevoie de actele care dovedesc dreptul de proprietate, probabil si o expertiza. In functie de cota acestuia, propuneti-i o suma pe care sa o dati. Poate accepta si e totul mult mai usor. Bafta!
Am cerut un extras de informare de la O C P I si acolo asa figureaza drept de mostenire si cumparare
Proces in instanta putem deschide doar impotriva celui care se opune sau trebuie impotriva tuturor ?Este obligatoriu sa discutam toata suprafata de teren inscrisa in titlul de proprietate sau numai parcela care ne intereeseaza?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune. MITI78 MITI78 Cum pot deveni proprietarul casei in care a locuit tatal meu avand urmatoarele documente¨: -Titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in care mai apar ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune galaoan galaoan Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Dupa moartea bunicilor mei, din partea mamei, cei 10 frati ai mamei au mostenit 1 ha de ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)