avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Soția a plecat în Italia și de atunci legăturile ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Soția a plecat în Italia și de atunci legăturile s-au răcit. În plus, nu trimite bani pentru cheltuielile copilului și ale casei, ce șanse am să câștig copilul în instanță?

Buna ziua. A-și dori doar un sfat de la specialiști în domeniu. Soția a fost plecata timp de 2 luni în Italia de comun acord. După 2 săptămâni ea sa schimbat radical de mine și u mai ținea legătură asa cum era normal. Menționez ca avem un copil de 3 ani ce a stat cu mine în acest timp mergând zi de zi la grădiniță. Nu mea trimis nici un ban în acest timp pentru minor nici pentru cheltuielile casei deși eu aveam copilul în grija nu puteam merge sa lucrez. Ce șanse am. Sa câștig copilul în instanta.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Eu84 , utilizator 09:15, 13 Martie 2019
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti sanse sa se stabileasca locuinta copilului la dvs si sa o obligati pe mama la plata pensiei de intretinere minor. Nu aveti insa sanse pt a exercita in mod exclusiv autoritatea parinteasca.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate aveți șanse reduse să se stabilească locuința minorului la dvs, întrucât liniile de forță ale jurisprudenței sunt esențialmente convergente către stabilirea domiciliului minorilor la mamă.
Totuși, dacă aveți avocat bun și faceți dovada că mama a plecat și afirmați că nu v-a trimis bani (faptele negative nu se dovedesc, trebuie să dovedească ea că s-a interesat de minor) șansele cresc!
Sa înțeleg ca dacă soția a părăsit domiciliul și nu sa interesat de minor timp de 2 luni ceea ce am. Martori sa dovedesc toate astea am șanse sa mi se încredințeze copilul?? Precizez ca în acest timp am fost și la politie și am declarat situația noastră. Acum îmi zice după 4 ani ca nu copilul meu și o sa dovedească legal. Dacă se dovedește ca nu e copilul meu și ma folosit timpul asta de 4 ani ce se poate întâmpla??? Ma refer un sfat spre binele meu dacă exista.
Art. 400 al Noului Cod Civi prevede ca in lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta stabileste odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.

Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.



Conform art. 400 Cod civil:
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.

In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la locuinta minorului, potrivit art. 496 alin. 4 coroborat cu art. 497 din noul Cod Civil, instanta va decide daca o schimbare a locuintei este in interesul superior al copilului, analizand concluziile raportului de ancheta psihosociala, ascultandu-i pe parinti si pe copilul care a implinit varsta de 10 ani.

In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de judecata poate modifica masurile dispuse cu privire la locuinta minorului.

Aveti sanse.
Trebuie însă să stabiliți o strategie complexă cu avocatul în funcție de mai multe aspecte.
Conteaza si ce judecător nimeriti...

Avocat Claudiu Lascoschi 
Baroul București
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Lnfierea nepotului de catre bunici madalinaminca madalinaminca buna ziua, numele meu este madi, sunt din pitesti.ma confrunt cu urmatoarea situatie:in 2011 prietena fiului meu a ramas insarcinata si a nascut in 2012.atat ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a lasa copilul cu bunicii in timpul custodiei comune antoniamaria antoniamaria Buna ziua.am cazut de comun acord cu sotul sa divortam pe cale amiabila cu custodie comuna.el este sofer de tir si ajunge cam la 3-4 luni acasa.domiciliul ... (vezi toată discuția)
Copil Madalinalylyana Madalinalylyana I se poate da custodia tatalui daca copilul are 2 luni si suge la piept ? (vezi toată discuția)