avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... lnfierea nepotului de catre bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

lnfierea nepotului de catre bunici

buna ziua, numele meu este madi, sunt din pitesti.ma confrunt cu urmatoarea situatie:in 2011 prietena fiului meu a ramas insarcinata si a nascut in 2012.atat fiul meu cat si prietena lui au fost si sunt lipsiti de venituri, locuiesc cu mine si sotul meu pensionar militar in varsta de 56 ani el si eu 51 ani-angajata in italia cu contract legal de munca. mama copilului l-a luat pe nepotul meu in varsta de 1 an si 6 luni si a plecat de acasa-ea avand domiciliul pe buletin la adresa noastra.pentru ca nu are din ce intretine copilul as vrea sa stiu ce demersuri pot face pentru a prelua custodia nepotului minor de a carui intretinere ne-am ocupat inca de la nastere(asigurand astfel traiul si parintilor lui).va multumesc.mentionez ca fiul meu a recunoscut copilul inca de la nastere.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
madalinaminca, utilizator
Parintii copilului sunt minori?
Ce doriti mai exact, sa il adoptati sau in plasament ?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
multumesc pentru rapiditatea cu care ati raspuns.parintii nepotului (fiul meu si mama copilului)sunt majori iar pe noi ca bunici ne intereseaza orice forma juridica - probabil cea mai rapida si cea mai completa ca drepturi- in urma careia copilul ar sta cu noi si l-am putea ingriji fara teama ca fie mama lui fie tatal lui i-ar putea periclita dezvoltarea . multumesc
Adoptia pica, sansele sunt mici si pt a i se stabili locuinta la dvs , iar sa exercitati autoritatea parinteasca si mai mici.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre alte persoane Art. 399
(1) In mod exceptional, instanta de tutela poate hotari plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana, cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei.

Locuinta copilului dupa divort Art. 400
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.

Ca mama nu munceste momentan nu e motiv pt ca instanta sa va admita cererea. Totusi, daca actionati in judecata, se va efectua o ancheta si se va vedea in ce conditii creste copilul. Daca creste in conditii bune, mama are grija de copil si are cu ce il creste , nu e musai sa aiba venituri proprii, vi se respinge cererea.
Ce vi se va admite sigur e un program de vizita daca mama nu va lasa sa vizitati copilul sau sa il luati acasa la dvs pt putin timp. Incercati sa luati legatura cu ea sa va intelegeti , s-o ajutati sa il creasca sa va viitati nepotul etc.
Mama poate actiona in judecata pe tata pt ca si fiul dvs sa plateasca pensie.

Nu ne spuneti unde sa stati cu copilul? In Romania, in Italia? Care e scopul demersurilor dv., parintii sunt un pericol pentru copil, nu va place cum il creesc, daca daca tot platiti intretinere sa aveti si drepturi sau cum?

Trebuie sa stim detalii, eu momentan nu inteleg de ce doriti acest demers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere minor CristianLungu87 CristianLungu87 Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri la care as dori sa aflu un raspuns daca este posibil.Nepotul meu(baiatul surorii mele)locuieste in apartamentul mamei ... (vezi toată discuția)
Sora soției a fost ucisă de tatăl copiilor ei, care acum este în închisoare. putem adopta unul dintre nepoți? Parus Parus Buna seara. Cu o problema va deranjez...sora sotiei, casatorita si cu doi copii minori, a fost omorata de sotul ei, acesta aflandu se in puscarie, dar inca nu ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor la notar Adeea Adeea Buna ziua. Sotul meu a cerut divort pe cale amiabila la notar insa noi avem un copil de aproape 2 ani. Eu vreau copilul sa ramana la mine insa situatia ... (vezi toată discuția)