Buna seara. Cu o problema va deranjez...sora sotiei, casatorita si cu doi copii minori, a fost omorata de sotul ei, acesta aflandu se in puscarie, dar inca nu i a fost data sentinta. Intrebarea mea este : pot adopta pe unul din nepoti? Sau cum il pot lua in plasament, temporar sau permanent? Mentionez ca , copii se afla sub tutela unei alte cumnate, tot sora sotiei. Si daca tatal, dupa ispasirea pedepsei, mai are vreun drep asupra copiilor? Va multumesc anticipat!!!
Buna seara,
Tutela se stabileste de instanta.
Mergeti la instanta si solicitati sa luati copii in tutela.
Este de preferast (si instanta tine seama de asta) ca minorii sa nu fie despartiti.
Au suferit o trauma cu pierderea mamei nu e nevoie si de o trauma a despartirii.
ATENTIE, minorii s-ar putea sa aiba MARE NEVOIE de ajutor psihologic (cu scuzele de rigoare, va rog nu confundati ajutorul psihologic cu cel psihiatric).
Tatal are drepturi parentale asupra minorilor si acum si dupa ce iese din penitenciar.
El a avut ce a avut cu sotia nu cu ei.
Multumesc mult de lamurire! Tot referitor la acest caz, parintii minorilor, cumnata decedata si cumnatul in inchisoare, au detinut un apartament, la care ii achitam noi ratele ramase pe o perioada de 10 ani si un teren aflat in afara orasului. In urma unei decizii judecatoresti definitive, cat drept la mostenire asupra apartamentului si terenului le revine copiilor si cat ii revine tatalui? Deoarece el este in imposibilitatea, momentan cred, achitarii ratelor, facturilor lunare si impozitelor a apartamentului si terenului.
Locuinta minorilor poate fi stabilita la dumneavoastra.
Autoritatea parinteasca poate fi exercitata de dumneavoastra.
CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei
SECŢIUNEA a 2-a
Efectele divorţului
Art. 400
Locuinţa copilului după divorţ
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.
CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei
SECŢIUNEA a 2-a
Efectele divorţului
Art. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.