avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soți la a doua căsătorie, cu copii doar din cele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soți la a doua căsătorie, cu copii doar din cele anterioare: cum se pot proteja de eventualele probleme cu descendenții în caz de deces al unuia dintre ei?

buna ziua, sunt la a doua casatorie, fiecare dintre soti avem cate 2 copii din casatoria anterioara. impreuna am dobandit un imobil, o societate si un garaj. in cazul in care unul dintre soti decedeaza, celalalt ramane cu un sfert din avere( dupa ultima modificare a legii), deci sotul supravietuitor are ocazia de a fi executat silit sau dat afara de mostenitorii celuilalt sot, corect? ce act putem face la notar pentru a fi in siguranta pe timpul vietii( adica daca unul dintre soti moare celalalt sa nu fie dat afara de mostenitorii celuilalt ,cat traisete) si nici la societate si garaj sa nu aiba dreptul decat dupa moartea ambilor soti. va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: getagoghie , utilizator 11:41, 8 Martie 2019
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

getagoghie a scris:

in cazul in care unul dintre soti decedeaza, celalalt ramane cu un sfert din avere( dupa ultima modificare a legii), deci sotul supravietuitor are ocazia de a fi executat silit sau dat afara de mostenitorii celuilalt sot, corect?

Gresit.
Pai daca mosteneste un sfert, inseamna ca e coproprietar alaturi de ceilalti mostenitori.
Sfertul e din jumatatea sotului decedat, adica 1/8.
La acestia se adauga si jumatatea lui de drept, intrucat vorbim de bunuri comune.
Deci, raportat la intregul drept de proprietate, sotul supravietuitor are o cota mai mare, respectiv 5/8.
Nu stiu de unde concluzia ca va fi executat silit si dat afara din casa...
Apoi, sotul supravietuitor are si un drept de abitatie, stabilit de Codul civil.
Asa ca, nu aveti ce act sa faceti. Si nici nu aveti de ce.
multumesc frumos, eu am inteles ca sotul supravietuitor are un sfert din intreg,
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2019
getagoghie, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, sotul supravietuitor are 1/4.
Insa depinde de situatie.
Daca vorbim de bunuri comune, are un sfert din jumatate, adica 1/8+ jumatatea lui, in total 5/8.
Daca vorbim de bunuri propii ale sotului decedat, are 1/4.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da este vorba despre lucruri comune, multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sotul decedat DoruD DoruD M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei. Mentionez ca sotul are o ... (vezi toată discuția)
Mostenitori renata67 renata67 Buna ziua! As vrea sa va relatez o situatie si sa va pun o intrebare. Doua persoane au trait in concubinaj cativa ani , timp in care li s-a dat un ... (vezi toată discuția)