Va rog frumos sa îmi acordați câteva minute din timpul dvs prețios. Sa va spun pe larg cum stau lucrurile: eu am un apt de închiriat, cu câteva luni bune în urma lam închiriat unei familii cu doi copii ai și doi câini. Au plătit un avans de 1000 de lei și au stat cam 8 luni. Le-am făcut flotant pe adresa și urma când sunt gata buletinele sa se facă și contractul de închiriere, dar după sau răzgândit în privința contractului au spus ca mai târziu ca nu au timp liber și asa au tot amânat. Între timp au acumulat destule bună datorii dintre care:La Enel 4 facturi și ne plătite în valoare de 540 dacă nu primeam avizul nu știam, 1750 întreținere și multe altele. Au plecat din chirie fără sa ma anunțe fără sa știu, au devastat casa, și au plecat cu tot cu cheile apartamentului. Cu ate a zile înainte de plecarea lor, dar nu mai puteam sa iau în niciun fel de legătură cu ei pe Facebook îmi dăduse blok iar la telf la fel blok. Atunci meam dat seama ca ceva este în neregulă cu și am mers acolo și am găsit dezastru. Lăsându-mă cu multe datorii de și casa devastata. Eu la rândul lor meu văzând ca nu pot sa iau în nici un fel legătură cu ei, și am întrat pe profilul lui ca ea îmi dăduse blok, dar iar el nu era frecvent în pe Facebook și am luat o poza de pe profil și am postat-o pe un grup specificând ca ei sunt niște persoane care nu sunt în serioase și ca lasă că multe datorii. Ei sau sesizat și abia atunci mau sunat sa îmi spună ca o sa ma dea în judecata și ca o sa ceara daune morale. Acum va rog frumos ce este de făcut? Poza aceia era deja făcută Public de el, dar îl aveam la prieteni, nu lam fotografiat nu iam spart contul. Va mulțumesc și aștept un răspuns de la dvs. Iertați romanul, dar sper sa nu va plictisit.
Avocat Tabrea Alexandru a scris:
Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe constituie instrumentul juridic de care se poate prevala de vreme ce această reglementare prevede că utilizarea unei opere (inclusiv fotografie) care conține un portret ,fără consimțământul persoanei reprezentate în acesta, constituie contravenție, sancționându-se cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 30.000 lei.Este astfel necesară înaintarea unei plângeri către poliție, pentru constatarea contravenției.
Mai mult decât atât, persoana care consideră că a suferit un prejudiciu prin folosirea unei fotografii în care este portretizată se poate adresa instanței pentru a solicita încetarea acțiunii păgubitoare și acoperirea prejudiciului suferit (de obicei moral)!