avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea unei persoane cu grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea unei persoane cu grad de handicap

Buna ziua
Am vazut articole referitoare la posibilitatea iesirii la pensie cu 10 ani mai devreme în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Nu prea inteleg formularile legilor, dar am inteles ca beneficiezi de aceasta reducere numai daca ai cotizat 20 de ani ca persoana cu handicap. Daca persoana respectiva are 30 de ani cotizati, dar gradul de handicap de numai 6 ani, deduc ca nu se incadreaza.
Am dreptate sau e altfel?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:26, 14 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați înțeles bine, trebuie să lucrezi 24 de ani în condiții de handicap accentuat ca să beneficiezi de 10 ani reducere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu inteleg ca, in conformitate cu Decizia CCR nr. 632/09.11.2018.( ce a intervenit special pentru aceste probleme aparute ), pot beneficia de reducerea varstei de pensionare conf. Art. 58 toate persoanele cu handicap, indiferent de momentul dobandirii handicapului ( CCR a considerat discriminarea persoanelor ce au dobandit handicapul in timpul cotizarii).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa realizati 2/3(23 ani si 4 luni) in conditii de handicap accentuat.
CCR a declarat neconstitutional doar termenul "preexistent").

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare și pensionare anticipata valer67 valer67 Bună ziua ! Am 34 ani stagiu de cotizare, vârsta de 52 ani, sunt încadrat în rândul persoanelor cu dizabilități, gradul accentuat.Inteleg ca vârsta ... (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitatii de asigurat nyflorin nyflorin Buna ziua, Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent ... (vezi toată discuția)