avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere datorii asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere datorii asociatia de proprietari

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am datorii la asociatia de proprietari incepand cu luna septembrie 2013 (ultima intretinere achitata a fost pentru luna august 2013). Tinand cont ca aceste datorii sunt mai vechi de 3 ani, unele dintre ele sunt pescrise. Doresc sa achit catre asociatie o parte din suma restanta, mai putin pentru cei 3 ani care sunt prescrisi. Imi puteti spune va rog de la ce luna trebuie sa platesc in asa fel incat sa nu intrerup termenul de prescriere pentru cele deja prescrise. Prescrierea opereaza automat? Precizez ca in tot acest timp asociatia nu a facut nici un demers pentru recuperarea acestor sume. De asemena am rugamintea sa-mi spuneti care lege se aplica in acest caz. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: miadogaru , utilizator 11:07, 10 August 2020
Ar fi bine sa mergeti la avocat daca asociatia nu vrea sa se inteleaga amiabil.
Deși a operat prescriptia asociația are dreptul.de a primi banii si daca ii obține raman pierduti.
Dacă va dau în judecată nu vor câștiga pe prescripție.
Prin judecată s-ar rezolva problema dar trebuie să va dea în judecată.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Momentan nu stiu daca asociatia doreste sa ne intelegem pe cale amiabila. Am avut o discutie de principiu si m-au rugat sa le indic legea care face referire la acest termen de prescriere si sa le spun de asemenea daca respectiva lege se aplica si pentru datoriile catre asociatia de proprietari. Intre timp eu vreau sa le platesc o parte din datorii, mai putin pentru anii prescrisi. Pentru asta doream ajutorul d-voastra, sa-mi spuneti de la ce luna ar trebui sa le platesc in asa fel incat sa nu afectez cei trei ani deja prescrisi. Dupa care pentru anii prescrisi sa le fac o adresa. Ca si modalitate de calcul pentru prescriere este ok aceasta varianta, septembrie 2013-septembrie 2016 si sa achit incepand cu lista de plata pentru intretinerea din luna octombrie 2016? Sau sa le platesc incepand cu luna ianuarie 2017.
Mergeți cu avocat la asociatie.
Acesta poate redacta un memoriu motivat si asociatia va putea analiza cazul.
Dacă are si asociatia avocat lucrurile vor fi si mai clare.
Dar, asa cum v-am spus, asociația are dreptul de a primi banii si nu este ilegal sa ii primească.
Si la momentul când veti face plata ar fi bine sa fie prezent avocatul.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in cazul asociatiilor d eproprietari interventia termenului de prescriptie se dispune numai de catre instanta de judecata la cererea partii interesate
Termenul de prescriptie este de 3 ani
Mai este o problema
Daca dv intentionati sa achitati parte din debit,conform dispozitii in vigoare referitoare la ordinea de stingerea datoriilor respectiv in ordine cronologica sumele cele mai vechi,asociatia de proprietari va invoca ca dv recunoasteti debitul iar plata intrerupe termenul de prescriptie
Exista ceva probleme si de aceea am zis sa meargă cu avocat.
În instanță asociația va pierde dar daca nu deschide proces...
Pe de altă parte, cu cât asteapta mai mult cu atât se prescrie mai mult...
E ca un fel.de duel mexican...

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii asociatie raul2 raul2 Buna ziua Am o datorie la asociatie de 2500lei din 2013 pana in prezent si in data de 22 aprilie am primit o somatie de plata........daca se ajunge in ... (vezi toată discuția)
Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)
Un proprietar de apartament, poate chema in judecată asociația ... Bidea Cristiana Bidea Cristiana Un proprietar de apartament, poate chema in judecată asociația de proprietari, pentru prescrierea unei datorii la cheltuielile de întreținere + penalizări ... (vezi toată discuția)