Am renunțat la cota din moștenirea după tata ca să-i revină totul mamei și m-am mutat acolo cu familia pentru a fi alături de ea. La un moment dat ne-a dat afară, iar acum nu se mai poate îngriji și mă sună asistenții sociali. Sunt obligată să o întrețin?
Buna ziua,
Va prezint pe scurt situatia pentru a va putea face o idee de ce va voi pune urmatoarea intrebare.Pe scurt:eu sunt unica fiica,in urma cu 16 ani tatal meu a decedat iar eu mi-am cedat partea succesorala mamei.In momentul decesului tatalui eu nu locuiam cu mama si am decis de comun acord cu dansa ssa ma mut impreuna cu sotul si cele doua fiice impreuna cu ea pt a o ajuta si a fii alaturi de ea(cum e normal in multe familii)Din momentul in care ne-am mutat impreuna casa parinteasca a fost considerata ca si locuita noastra "sigura" lucru ce ne-a facut pe mine si sotul sa facem o serie de investitii cu acordul mamei bineinteles,investitii ce ne aduceau un confort de locuit sporit.Dupa 13 ani cand in sfarsit am zis ca am pus casa la punct si putem sa traim linistiti ne-am trezit aruncati in strada printr-un proces de evacuare intentat de mama mea.Am plecat,ne-am luat un apartament prin credit si timp de 3 ani m-am chinuit sa-mi revin in primul rand psihic in urma raului pe care a putut sa mi-l faca chiar mama mea.
Acum a ajuns in imposibilitatea fizica de a se intretine si sunt sunata de asistenti sociali sa ma duc si sa o ingrijesc,Intrebarea mea este:ma poate cineva obliga legal sa ingrijesc o persoana chiar daca este ruda de gradul unul in contextul in care acea persoana are o proprietate si un venit lunar-pensie de circa 1800 ron.?
Va multumesc,
Cu stima C.O.
De principiu, descendentul este obligat la intretinere daca parintele se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale. Pe de alta parte, daca parintele a avut un comportament necorespunzator nu poate pretinde intretinere, legea facand referire in acest sens la fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Totodata, daca starea de nevoie se datoreaza culpei sale, atunci poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
Codul civil, prevede : "Art. 516.
(1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispozițiile alin. (1) privind obligația de întreținere între rudele în linie dreaptă, precum și între frați și surori sunt aplicabile și în cazul adopției.
(3) Obligația de întreținere există între foștii soți, în condițiile prevăzute de lege."
GermanAlex
Utilizator 9din 10 utilizatori consideră acest răspuns util
Unii oameni se prostesc la batranete. Cateodata nu ai ce face si TREBUIE sa treci peste asta. Intretinerea nu trebuie sa fie personala. Exista si posibilitate internarii intr-un camin de batrani. Inchiriati locuinta mamei si cu chiria + pensia o intretineti in camin.
Demos
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
De acord cu @GermanAlex insa, pentru a putea aplica varianta cu casa de batrani, in prealabil va trebui, fie ca mama sa-si dea acordul, fie, sa fie pusa sub tutela pt ca dvs sa puteti actiona (totul va trebui actat).
Nu va sfatuiesc sa actionati in afara celor doua situatii mai sus mentionate chiar daca azi mama si-a schimbat atitudinea vis-a-vis de dvs (un bolnav de Alzheimer este instabil/imprevizibil sau chiar periculos) .
Altfel, cu pensie de 1800Ron/luna si locuinta proprie mama dvs este departe de a fi o persoana in necesitate conform standardelor Ro, deci poate sa ceara contra plata ca cineva sa-i faca menajul + bucataria o data la 3 zile.
vasile333
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Salut. În primul rând învață să iertii, așa sunt unii părinții. Nu degeaba se zice că la bătrânețe dăm în mintea copiilor. În al doilea rând mama nu este o povară, de unde aberația asta, parcă tu nu ai greșit când erai mică și te a iertat. Deschide in instanță proces de curatela sau tutela, si după ce instanță îți acordă curatela, faci demersurile pe la medici ca să obții indemnizația de însoțitor. Cu această dacă nu poți să ai grijă de ea, angajezi un asistent acasă, ca să aibă grijă de ea. Statul român plătește în jur la 1500 Ron./ Luna. Aceasta nu se acordă în funcție de pensia dânsei. Si inca un aspect important dacă este bolnava de Alzheimer, trebuie tratată cu iubire,cu mult calm nu cu jigniri, sau ce a făcut în urma. Succes