1) Expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si cele ale expertului
( art.175 CPP )
2) Daca pentru efectuarea unei expertize sunt necesare anumite documente care nu se afla la dosar ( ca de ex. situatii financiare, contracte de vanzare -cumparare- inchiriere, etc. ) dar care se afla la anumite autoritati si expertul desemnat nu solicita instantei sa ceara respectivelor autoritati copii dupa aceste documente, poate face o astfel de solicitare expertul parte ?
Va multumesc.
In raspunsurile deja primite este mentionata procedura.
Doar expertul desemnat este in masura sa stabileasca data expertizei si sa convoace expertul parte si partile in proces la expertiza. De regula, o face in ordinea primirii desemnarilor in diferite dosare primite de la instante si/ sau parchete din toata tara. Se stie ca expertii autorizati de catre MJ din anumite specializari de expertiza sunt insuficienti numeric fata de numarul mare de dosare aflate pe rol.
Cererea a fost facuta prin avocat si am mentionat care a fost raspunsul instantei: ,, Orice cerere pe care partea civilă doreşte s-o formuleze în legătură cu expertiza, o
va face prin expertul – parte. ”
Deci poate sau nu poate expertul parte sa formuleze o astfel de cerere ?
Daca instanta respectiva v-a dat acest raspuns procedati ca atare.
In mesajul meu anterior am precizat procedura aplicata de mine cand practicam activitatea de expertiza si care a fost acceptata de instantele de judecata.
Aveti in vedere CpP
-art.175 al.(4) Expertul poate cere lamuriri partilor si subiectilor procesuali principali cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organele judiciare.
Sunt organe judiciare - procurorul, instanta de judecata, politistul judiciar.