Buna ziua,
Este prevazut in legislatie ca echipamentul individual de protectie trebuie curatat de catre angajator? Lucrez intr-un santier naval si avem electricieni, sudori si lacatusi
Buna ziua!
Potrivit Art. 10 din H.G. 1048/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
ART. 10 (1) Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa funcţionare şi o stare de igiena satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, repararii şi inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei poate stabili dispoziţii pe baza cărora sa se impună ca lucrătorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protecţie, în situaţiile în care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
ART. 13
(1) Echipamentul individual de protecţie poate fi utilizat numai în scopurile specificate şi în conformitate cu fişa de instrucţiuni, cu excepţia împrejurărilor specifice şi excepţionale.
(2) Instrucţiunile trebuie sa fie pe înţelesul lucrătorilor
Intr-un santier naval, curatarea EIP implica denocivizarea acestuia, nu doar simpla spalare. Pentru a putea efectua denocivizarea EIP, angajatorul trebuie sa detina instalatii speciale, personal calificat, angajat si la finalul operatiunii sa emita un buletin de determinare noxe care sa ateste lipsa noxelor/ incadrarea noxelor in limitele maxim admise care au impus denocivizarea.
Discutati cu medicul de medicina muncii si vedeti cat de toxice sunt substanțele, materialele folosite ( electtod de sudură, zgura rezultată, fumul, etc.) Si vedeti ce spune.
Apoi discutati cu producătorul echipamentului de protecție sau consultati fișa de instrucțiunii si vedeti modul de întreținere recomandat de acesta.