avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda contraventionala

Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la fostul domiciliu. Aceste amenzi nu au termen de prescriere ? Daca da, in ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: AndreiM. , utilizator 13:03, 20 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Se prescrie si aplicarea si executarea amenzilor. Prescriptia trebuie invocată în instanță

OG 2/2001

Articolul 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue, termenul prevazut la alin. (1) curge de la data incetarii savarsirii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2) . Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Articolul 14
(1) Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Prescriptia executarii sanctiunilor contraventionale poate fi constatata chiar si de instanta investita cu solutionarea plangerii contraventionale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 207/215 - codul de procedura fiscala

ART. 215 începerea termenului de prescripție

(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.

(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Raspuns ANAF:

Conform prevederilor O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare, executarea amenzilor contravenționale se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Prevederile Codul de procedură fiscală se aplică și în cazul altor creanţe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale.
Astfel, în conformitate cu prevederile acestui act normativ, dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
Acest termen de prescripţie se aplică şi în cazul colectării creanţelor provenind din amenzi contravenţionale, pe baza unor titluri executorii de creanţă bugetară, transmise spre recuperare organului fiscal.
Ca urmare, din coroborarea prevederilor legale mai sus-menționate, rezultă că termenul de prescripție al executării amenzilor contravenționale, îndiferent că sunt amenzi contravenționale aplicate ca urmare săvârșirii unor fapte contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală sau de un alt act normativ, este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept, dacă prin lege specială nu se prevede un alt termen.
Exemplu: executarea silită a unei amenzi contravenționale aplicate în anul 2011 s-a prescris la 1 ianuarie 2017."
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Adolfina Pop, Consultant fiscal
va multumesc pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenda oprishor oprishor Am primit o amenda de la ONJN dupa cum bine stiti cazul Momentan sunt in judecata cu dansi si am vazut o declaratie a \"sefului\" ONJN in care spune \" sa nu ... (vezi toată discuția)
Ce fel de amenzi se prescriu si dupa cat timp? gina taban gina taban Buna ziua!Ce fel de amenzi se prescriu,si dupa cat timp? (vezi toată discuția)
Control anaf marinescu112233 marinescu112233 Buna ziua,care ste perioada in care se prescrie obligatiile de plata ale unei societati comerciale (vezi toată discuția)