Am primit o amenda de la ONJN dupa cum bine stiti cazul
Momentan sunt in judecata cu dansi si am vazut o declaratie a "sefului" ONJN in care spune " sa nu facem un capat de lume termenul de prescriptie este de 6 luni "
Acum avocatul mi-a spus 3 ani insa cei de la judecatorie tot 6 luni
In cazul in care voi pierde in instanta care este termenlui de prescriere ?
Buna ziua,
Termenul de prescriere al unei amenzi APLICATE este de 5 ani conform art. 131 din Codul de procedură fiscală.
art. 131 (1) Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
OG 2/2001
Art.13
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
....
Codul de procedura fiscala
Art. 215 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
Daca nu aveti bunuri pe numele dvs si nici nu realizati venituri , atunci nu au cum sa va execute silit .
Insa, in cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.