avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi

Joi, 15 mai, are loc evenimentul - Sediul fix și sediul permanent: Controverse, clarificări și soluții pentru companii. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amenda garda financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amenda garda financiara

buna dimi la cat timp se prescrie o amenda de la garda financiara??(si nu numai dsp,dsv ,finante etc)
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 11:11, 5 Februarie 2013
Ordonanta 2/2001 privind contraventiile

Art. 14

(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Amenzile contraventionale neachitate devin creante bugetare.
Conform Codului de proc. fiscala, acestea se prescriu astfel:

Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Atentie la calculul celor 5 ani, nu se socotesc de la data intocmirii PV, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care ati fost amendata.

Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Da, corect si dupa 4 ani si ceva iti mai trimite o scrisorica acasa ca nu ai platit-o si iar se pun 5 ani de atunci... corect, nu ?
Incorect! Scrisorica aceea nu are calitatea de a intrerupe termenul de prescriptie.
Nu va contrazic. Nu sunt avocat. Dar asa mi s-a zis de catre un avocat ca s-ar proceda in practica..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenda oprishor oprishor Am primit o amenda de la ONJN dupa cum bine stiti cazul Momentan sunt in judecata cu dansi si am vazut o declaratie a \"sefului\" ONJN in care spune \" sa nu ... (vezi toată discuția)
Amenda Adycristina Adycristina O amenda contraventionala din anul 2005 se prescrie.Daca persoana nu a semnat nimic de la adm.locala. (vezi toată discuția)