avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de mobilitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de mobilitate

Un angajat care beneficiaza de spor pentru conditii grele si spor pentru conditii periculoase mai poate beneficia de spor de mobilitate, avand in vedere ca nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca fix?
Ce categorii de angajati pot beneficia de spor de mobilitate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 21 Noiembrie 2009
Salariatilor care cumuleaza un numar de zile de deplasare in teritoriu,spre exemplu 10 zile cumulate/luna pentru cei care lucreaza in mass media si au un spor de mobilitate de 5% aplicat la salariul brut lunar.

Acest spor este stipulat in CCM la nivel de unitate.
Clauza de mobilitate este reglementată de art. 25 din Codul muncii , părţile pot stabili, în considerarea specificului muncii, ca executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat să nu se realizeze într-un loc stabil de muncă, beneficiind, în schimb, de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
Dispoziţiile acestui text trebuie coroborate cu cele ale art. 17 alin. 2 lit. h din acelaşi Cod referitoare la locul muncii ce trebuie înscris in contract.
În mod obişnuit, mobilitatea va presupune delegări frecvente ale salariatului şi poate, uneori, detaşarea lui.
Sunt de părere că această clauză de mobilitate trebuie să conţină nu numai menţiunea că salariatul îşi va îndeplini obligaţiile de serviciu în mai multe locuri de muncă, cu evidenţierea unităţilor, subunităţilor, localităţilor, etc., efectuând şi anumite deplasări, dar ea va trebui să conţină şi natura ori cuantumul prestaţiilor suplimentare in bani sau în natură la care salariatul are dreptul (cheltuielile de transport, cazare, masă, eventual sporuri la salariu - etc.).

Felul muncii - funcţia/postul- poate să implice, în sine, prin specificul său, deplasări obligatorii ale salariatului (mobil) în scopul realizării sarcinilor de serviciu. În acest caz, potrivit art. 17 alin. 2 lit. b, în lipsa unui loc de muncă fix se poate stabili, de la bun început, la Încheierea contractului individual de muncă - sau, schimbându-se datele iniţiale, pe parcursul executării lui - faptul că salariatul va presta munca în diferite locuri (deplasările de serviciu apar ca specifice şi normale pentru funcţia/postul salariatului, cum ar fi, spre exemplu, în cazul celor care au atribuţii permanente de control la filiale sau sucursale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de mobilitate Monica H. Monica H. daca societatea mea are mai multe puncte de lucru deschise pe a raza de 10 km, pot introduce in CIM o clauza de mobilitate? cum ar trebui sa sune, avand in ... (vezi toată discuția)
Cim loc munca valentinaanghel valentinaanghel Cum pot scrie in CIM in cazul unui salariat care desfasoara activitate in tara la festivaluri la punctul LOC DE MUNCA:In lipsa unui loc de munca fix , ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate mlc1 mlc1 Buna ziua, Astept parerea dvs. in legatura cu urmatoarea speta: Angajat fulltime, conduce autovehiculul firmei, majoritatea timpului de munca e pe traseu. ... (vezi toată discuția)