Mulțumesc! Este închis balconul cu termopan. Eu îmi fac reparatii pe fiecare primăvara în interior dar degeaba, exteriorul este problema. Am făcut plângere către asociația de propietari dar ....citez "Starea de degradare pe care o invocati,se datorează faptului că vechiul propietar, de la care ați cumpărat apartamentul,nu s-a preocupat pentru aducerea lui la o stare corespunzătoare,apoi după cumpărare,ar fi fost necesară reabilitarea acestuia, ceeace nu ați făcut nici dvs" ...scuze că mă repet vorbim de exteriorul balconului, interiorul este reparat, rigips și calorifer de 2 metri. Vă rog spuneti-mi unde să mă adresez mai departe,ce lege pot să folosesc și dacă sunt obligată să plătesc eu personal lucrarea de izolare exterioară a balconului?
ART. 11
(1) Asociatia de proprietari este forma juridica de organizare si de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridica, fara scop lucrativ, infiintata in conditiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii.
ART. 35
(1) In cazul cladirilor cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie si in cazul cladirilor multietajate constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a) terenul pe care se afla cladirea, compus atat din suprafata construita, cat si din
cea neconstruita necesara, potrivit naturii sau destinatiei constructiei, pentru a
asigura exploatarea normala a acesteia;
b) fundatia, curtile, gradinile, caile de acces;
c) cladirea propriu-zisa, elementele de echipament comun, inclusiv partile de
canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
d) corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scarile si casa scarilor si coridoarele; peretii perimetrali si
despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune; subsolul; cosurile de fum;
holurile; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si
de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in
proprietate individuala; canalele pluviale; paratrasnetele; antenele colective; podul;
pivnitele, boxele, spalatoria, uscatoria; ascensorul; interfonul - partea de instalatie
de pe proprietatea comuna; rezervoarele de apa; centrala termica proprie a cladirii;
crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura, structura de
rezistenta; fatadele; acoperisul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in
folosinta comuna.
ART. 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele
semnificatii:
p) parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt infolosinta comuna. Partile comune sunt bunuri accesorii in raport cu proprietatile individuale, care constituie bunurile principale. Toate partile comune formeaza obiectul proprietatii comune. Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;
t) proprietate individuala - locuinta sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-un condominiu, destinata locuirii sau altor activitati, detinuta in proprietate exclusiva;
Care este starea structuri, peretelui,? Din ce este facut, caramida, beton, etc.?
Exista riscul de a produce accidente sau pagube in caz de desprindere a tencuieli?
Le puteti spune sa se documenteze mai bine inainte de a transmite un raspuns, adica sa citeasca legea 196/2018-de acolo sunt articolele de mai sus.
Daca nu va intelegeti...mergeti la primarie, compartimentul specializat.
Nu e deloc clar ce anume este defect. Ce anume reparati dvs in interior, care este cauza pt care faceti aceste reparatii, in ce constau aceste reparatii si care e legatura cu exteriorul balconului? Deci trebuie determinata mai intai si foarte exact cauza.
Ati precizat "lucrarea de izolare exterioară a balconului". Ce e cu izolatia asta? A cazut, a crapat, au ciugulit-o ciorile, ce este in neregula cu ea? De ce trebuie facuta lucrarea asta?
Exteriorul balconului face parte din fatada iar fatada este parte comuna in grija asociatiei. Dar mai intai trebuie determinat daca aceasta parte de fatada necesita reparatie.
Pe de alta parte, aveti posibilitatea de a contracta lucrarea in numele dvs,, cu deviz precis asupra elementelor reparate si o puteti plati dvs. urmand sa va recuperati banii de la asociatie amiabil, prin mediator sau in instanta in cazul in care sunteti indreptatita.
Mulțumesc frumos! Exteriorul este foarte degradat, cad bucăți din el. În interior pe peratii lateral și colțuri mucegai și îmi cade tencuiala. Eu am să plătesc lucrarea numai dacă este de datoria mea, dar fiind bun comun să o facă asociația ,plătesc cotă parte. Dacă fac pe cheltuiala mea am să văd bani la paștele cailor ....am mai făcut noi reparații pe coloana principală și nu am vazut nici un ban, nu mai fac acte de caritate.
Terasa blocului
stefanfane
Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)