avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociație

Buna ziua! Sunt acționar minoritar intr-o firma (10%) și împătimită a motocicletelor in timpul liber. Doresc sa înființez o asociație pentru pentru mine și ceilalți motocicliști din zona prin care sa primim sponsorizări de la firmele ale căror acționari suntem. Întrebările mele sunt:
1. Exista un conflict de interese?
2. Donațiile pe care le primim pot fi deduse de către donatori din TVA-ul pentru stat?
3. Cum anume trebuie justificati banii din asociație?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:35, 24 Martie 2019
Puteti infiinta un astfel de ong. Facilitatile pentru acordarea de sponsorizari se aplica la impozitul pe profit si venit microintreprindere, nu la tva.
Banii se cheltuiesc in cadrul activitatilor pe baza de facturi, chitante si bonuri fiscale luate pe ong.
1. Legea interzice expres autosponsorizarea si sponsorizarea reciproca. Sponsorizarea de catre o firma a unui ONG in care e membru si unul din asociatii firmei sponsor, mai ales daca el in acea firma nu e asociat unic sau majoritar si in ONG nu e singurul membru care beneficiaza de acea sponsorizare, nu cred ca incalca prevederile legale. Cat despre "conflict de interese" la nivel de firma ar trebui sa existe acordul AGA sau si a aceluilalt / celorlalti administratori, chiar daca persoana in cauza ar fi avut dreptul sa decida singura acordarea de catre firma a acelei sponsorizari , iar la nivel de ONG ar fi bine sa se decida modujl de utilizare a sponsorizarii la nivel de Consiliu Director, sa nu fie acuzata persoana ca beneficiaza doar ea cu de la sine putere pentru ca are legaturi cu sponsorul si a aranjat sa scrie in contractul de sponsorizare ca e pentru ea, nu si pnetur alti membri.... 2. Nu are nicio legatura sponsorizarea cu TVA-ul, nu se deduce nimic din TVA, ci se poate in anumite conditii si limite deduce sponsorizarea acordata din impozitul pe profit datorat sau din cel pe venitul microintreprinderilor datorat de acea firma. 3. Ca in orice persoana juridica, cu acte justificative contabile conform legii care atesta cum, cand, pentru ce au fost cheltuiti, si trebuie sa fie cheltuiti numai in scopul asociatiei asa cum este definit in Statut....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile deductibilitatii sponsorizarii AphisG AphisG Buna ziua, Intrebarea mea este legata strict de conditiile in care sponsorizarile sunt considerate deductibile. Din legea 32/1994 am concluzionat ca nu ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare/ donație CostinaAndreea CostinaAndreea Buna ziua, Este legal ca o societate a carei administrator este soțul meu sa sponsorizeze o asociatie Non profit in condițiile in care eu sunt președinta ... (vezi toată discuția)
Copil dansator într-o formație susținută de un ong. poate fi sponsorizat nominal, în vederea decontării cheltuielilor părinților cu deplasarea? Lovetodance Lovetodance In calitate de parinte a unei copile dansatoare dintr-o formatie de dans din cadrul unei asociatii din suma x sponsorizata de firma la care lucrez pot ... (vezi toată discuția)