avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare contract donatie in vanzare-cumparare (cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare contract donatie in vanzare-cumparare (cu acordul partilor)

Buna seara,

Este posibila schimbarea unui contract de donatie a unui apartament, incheiat intre mine (donatar) si parintii mei (donatori), intr-un contract de vanzare-cumparare, daca toti 3 dorim acest lucru? Contractul de donatie are mentionat dreptul de uzufruct viager si faptul ca transmiterea in fapt a apartamentului se face la decesul ultimului dintre donatori. Exista macar vreun act aditional care se poate incheia astfel incat sa intru in posesia acestuia incepand de acum?

In cazul in care nu se poate, am eu vreun drept in acest moment asupra imobilului? Presupun ca pentru un credit cu ipoteca am nevoie de prezenta ambilor parinti, la fel cum a fost necesara prezenta lor pentru a-mi elibera buletinul la aceasta adresa?

Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:12, 20 Septembrie 2023
Parintii pot renunta la uzufruct, dau declaratie la notar si apoi se radiaza sarcina din carea funciara.
Contractul nu se poate schimba.
Asa ramane.
Buna ziua ,am si eu aceeasi problema cum putem schimba o donatie care s a facut fara nici o clauza cu un contract de vanzare cumparare, multumesc!

gi-jane2 a scris:

Parintii pot renunta la uzufruct, dau declaratie la notar si apoi se radiaza sarcina din carea funciara.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s-a explicat mai sus ca natura unui contract NU se poate schimba.
Nu aveți decât sa donați imobilul (fie donatorului inițial, fie altei persoane), după care, respectivul sa vi-l vândă.
Dar, asta înseamnă:
1. Sa încheiați 2 contracte în plus, cu toate taxele aferente.
2. Sa achitați prețul vânzării, la modul, real, sincer si serios, prin virament bancar, urmând sa prezentați la notar documentul de la banca.
Iar acest "ping pong" cu imobilul nu va protejează de absolut nimic. Orice act (inclusiv vanzarea) poate face obiectul unui proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil dobandit prin donatie bgdan bgdan Buna ziua, anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de ... (vezi toată discuția)