avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acord asociere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acord asociere

Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari se face la cererea scrisa a noilor proprietari, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere, aceste acte pastrandu-se la sediul asociatiei. Semnatarii acestor cereri devin membrii ai AP din acel moment sau dupa depunerea documentelor actualizate la Judecatorie de catre Presedinte ?
Cel mai recent răspuns: 109-nord , utilizator 18:54, 3 Aprilie 2019
Unde scrie despre depunerea actelor aditionale la judecatorie?

Art..17
(7) Înscrierea ulterioară în asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere. Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora.

In rezumat:
(7) Înscrierea ulterioară în asociație [...] se face [...] prin semnarea unui act adițional la acordul de asociere. Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale [...] se păstrează la sediul asociației [...].

Semnatarii actelor aditionale devin membri din secunda in care au depus aceste acte la presedintele asociatiei care, la fel ca si cu orice alt document intrat pe pășunea asociatiei, il trece in registrul de intrari-iesiri si-i da un numar de inregistrare.
Buna seara, pe pagina urmatoare la al.8, eu inteleg ca actele aditionale reprezinta partea de actualizare a acordului de asociere care impreuna cu statutul AP(eventual si acesta actualizat cf. cu aceasta lege)se depun de catre Presedinte ori de cate ori sunt modificari(inclusiv de noi acte aditionale de asociere)la Judecatorie. Gresesc ? Oricum raspunsul cerut este la sfarsitul interventiei d-voastre precum ca proprietarii devin membrii AP, imediat dupa inregistrarea cereri lor la asociatie cu nr. inregistrare. Multumesc
Alin (8) art 17 zice altceva. Mai intai sa-l redam:
Acordul de asociere și statutul asociației de proprietari, actualizate, se depun de către președintele asociației de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.

E mai simplu de explicat cu un exemplu. Sa luam acordul de asociere.

Sa zicem ca Gigel, Costel si Ionel fac un acord de asociere: "Noi, Gigel, Costel si Ionel, hotaram sa facem un rahatel.". Toate bune, e legal, il depun la judecatorie.

Daca apare si Marinel si subscrie si el sa faca un rahatel impreuna cu asociatia Gigel, Costel & Ionel, se face act aditional ca la alin (7) art 17 si nu se depune nimic la judecatorie.

Daca insa se schimba ceva in acordul original, gen "Noi, Gigel, Costel si Ionel, hotaram sa facem doi rahatei", atunci se depune la judecatorie pentru "sunt modificări". Daca din varii motive, se hotaraste modificarea acordului original de asociere (ca sa se schimbe continutul, ca sa apara neaparat si Marinel pe acord sau pentru ca Gigel a vandut si vrea sa-i fie sters numele din acord) atunci acordul se depune la judecatorie conf alin (8) art 17.

Deci actul aditional de aderare la acordul de asociere nu se depune la judecatorie ci numai acordul de asociere in sine daca apar modificari in continutul acestuia.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
CipM, utilizator
Da. am inteles. Ne aflam in situatia mentionata. Multumesc.
Va mai rog cu o intrebare. La art.21/1, pt. modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere,in cadrul AG, este necesar acordul a cel putin 50%+1 din nr. proprietarilor din condominiu. Daca nr. membrilor A.P. a scazut sub acest procent, trebuie sa refacem majoritatea membrilor sau aici in articol se face referire la proprietarii din condominiu in generaL ? Daca in articol se specifica ca este vorba de proprietari membrii ai asociatiei(cum se mai regaseste in alte articole din lege) imi era mai clar, altfel ma pot gandi ca la AG este necesar un tabel cu acordul majoritatii proprietarilor membrii si nemembrii ai AP. Si mai exista astfel de articole unde se vorbeste de proprietari din condominiu si nu de proprietari membrii ai AP. Imi cer scuze pentru insistenta dar am observat ca de cate ori am ajuns in instanta,unii avocati se agata de orice virgula pe care noi nu am vazut-o.

Alte discuții în legătură

Buna ziua de putin timp sunt presedintele unei asociatii de proprietari, ... CatalinTudorache CatalinTudorache Buna ziua De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, Asociatie care functioneaza in baza legii 196/2018. Am o neclaritate in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari 109-nord 109-nord Daca dupa un timp de la constituire, numarul membrilor unei asociatii scade sub jumatate plus unu din numarul proprietarilor, se poate convoca adunarea ... (vezi toată discuția)