avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie

buna ziua!!! ajutati ma si pe mine va rog cu un raspuns,,,si anume de ce perioada ai nevoie sa lucrezi pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? mentionez ca am lucrat cu acte in regula si anume contract de munca din data de 16august2017 pana in data de 23 octombrie 2018.....pana la data de 28 februarie 2019 nu am lucrat si nu am beneficiat nici de somaj iar acum din data de 1 martie lucrez di nou...de cate luni lucrate am nevoie sa pot beneficia de indemnizatie deoarece as dori sa fac cat mai curand un bebe....!va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: tarlescu , utilizator 03:25, 26 Martie 2019
Minim 12 luni trebuie să aveți lucrate ca să puteți beneficia de indemnizație pentru maternitate.
1. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca mentionat in c.i.m.- norma intreaga sau timp partial.

Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
multumesc frumos dar ma interesa si daca cele 12 luni ar putea fi cumulate sau consecutive?!
Cele 12 luni pot fi cumulate ....

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art. 4
....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență se stabilește, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență s-au produs cu întreruperi.
va multumesc

Alte discuții în legătură

Nedumerire onchita onchita Am lucrat (2 ani jumate)la firma x, pana la 15.08.2016, iar in perioada 16.08.2016 -07.11.2016 la firma y, urmand ca incepand cu 21.11.2016 sa recapat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie gheran gheran Am o rugaminte, ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie. Pentru indemnizatia de crestere copil este nevoie ca cele 12 luni impozabile din ultimele 24 de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Alina Duta Alina Duta Buna ziua .sunt insarcinata in 2luni si momentan sunt in preaviz la o firma la care,pana la terminarea preavizului voi avea6luni lucrate . Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)