avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desemnarea reprezentantului sindicatului de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desemnarea reprezentantului sindicatului de catre presedintele acestuia

Buna ziua. Există prevederi legale privind obligativitatea desemnarii unui reprezentant din partea sindicatului doar de catre presedintele sindicatului? in ceea ce priveste desemnarea in comisii de concurs, de promovare, de evaluare a performantelor profesionale. Spre exemplu, daca institutia are mai multe subunitati in cadrul cărora sindicatul are câte un vicepresedinte, comunicat public prin prezentarea structurii organizatorice, poate fi considerat acesta reprezentantul zonal al sindicatului in ceea ce priveste subunitatea respectiva? Adica, spre exemplu, la inceputul procesului de evaluare profesionala anuala, concomitent cu decizia de evaluare se intocmeste si decizia de solutionare a contestatiilor, in a carei componenta este prevazut si reprezentantul sindicatului. Poate fi desemnat acesta de catre angajator, fara nominalizarea lui de catre presedintele sindicatului, in virtutea faptului ca este vicepresedinte al sindicatului si este oarecum presedinte pe acea zona? cu atat mai mult cu cat aceasta comisie va avea activitate doar in cazul unei eventuale contestatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 26 Martie 2019
Studiati statutul organizatiei de sindicat si vedeti cine desemneaza persoanele in cauza.
Buna ziua dl Cornel Vasile.
Chiar daca exista aceasta prevedere in Statutul Sindicatului, acesta nu este facut public si nu constituie nici legislatie si nici un acord cu angajatorul.

Cornel Vasile a scris:

Studiati statutul organizatiei de sindicat si vedeti cine desemneaza persoanele in cauza.

Statutul este un temei de drept ... poate fi considerat o bază legală.

P.s.
Nu mai citati raspunsurile primite.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sindicatul subordonat angajatorului? Radamante Radamante A.Constitutia Romaniei precizeaza ca: \\"art.9- sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale se constituie şi îşi desfăşoară activitatea ... (vezi toată discuția)
Sindicat azeret azeret In unitatea noastra urmeaza sa se organizeze alegeri pentru presedinte, prim-vicepresedinte si vicepresedinti. Membri sindicali ar vrea sa aleaga persoanele ... (vezi toată discuția)
Lider de sindicat ambrapamfil ambrapamfil Buna ziua! Vreau sa stiu daca exista vreun temei legal conform caruia liderul de sindicat dintr-o scoala are obligativitatea de a participa la concursul de ... (vezi toată discuția)