A.Constitutia Romaniei precizeaza ca: "art.9- sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale se constituie şi îşi desfăşoară activitatea potrivit statutelor lor, în condiţiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor şi la promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor".
B.Legea calitatii din invatmant:"art. 11. - (4) Componenta comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii in unitatile din invatamantul preuniversitar
cuprinde:
a) 1-3 reprezentanti ai corpului profesoral, alesi prin vot secret de consiliul profesoral;
b) un reprezentant al sindicatului reprezentativ, desemnat de acesta;
Art. 12. - Atributiile comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii sunt:
a) coordoneaza aplicarea procedurilor si activitatilor de evaluare si asigurare a calitatii, aprobate de conducerea organizatiei furnizoare de educatie, conform domeniilor si criteriilor prevazute la art. 10;
b) elaboreaza anual un raport de evaluare interna privind calitatea educatiei in organizatia respectiva.
Raportul este adus la cunostinta tuturor beneficiarilor prin afisare sau publicare;
c) formuleaza propuneri de imbunatatire a calitatii educatiei;
1. In baza legii,angajatoul a "prins' in fisa postului,in cazul reprezentantului sindicatului, calitatea de membru CEAC ,ceea ce declanseaza o relatie de subordonare intre angajator si sindicat.
2.In plus,neindeplinirea atributiilor din fisa postului inseamna si sanctiuni.
3. Sindicatele au rol constitutional si sunt independente fata de angajator.
Au dreptul sindicatele sa isi stabileasca singure(in conformitate cu rolul constitutional pe care il au) atributiile in cazul comisiei de evaluare a calitatii?
Dar legea poate contrazice constitutia?Eu inteleg ca daca o lege ii da dreptul reprezentantului sindicatului sa faca parte dintr-o comisie el nu poate face decat ceea ce este scris in Constitutie. Expresia 'in conditiile legii" nu trebuie sa :
1. goleasca de continut un drept constitutional;
2. sa transfere in atributiile sindicatului o obligatie a angajatorului.
In principiu, sindicatele colaboreaza cu angajatorul, apara drepturile angajatilor.
Dupa parerea mea, calitatea de membru al CEAC a reprezentantului sindicatului este echivalenta cu calitatea de membru a acestuia in cadrul comisiei SSM si in cadrul comisiei de mobilitate. Respectiv supravegheaza ce face angajatorul si contribuie la imbunatatirea calitatii serviciului.
In considerarea raportului de subordonare, acesta exista numai in ceea ce priveste calitatea de salariat si in privinta indeplinirii/neindeplinirii atributiilor prevazute de fisa postului.
b) un reprezentant al sindicatului reprezentativ, desemnat de acesta;
CEAC recomanda sindicatelor sa desemneze in comisie alt reprezentant decat liderul de sindicat (care este desemnat in CA), insa sindicatele nu pot primi instructiuni de la CEAC. Ciudat cum se amesteca lucrurile! (v. Ghidul CEAC de pe site-ul edu.ro)