Doresc sa pun o ipoteca pe un apartament pt. care am facut o promisiune de vanzare cumparare.Ipoteca are aceasi valoare cu suma pe care trebuie sa o plateasca cuparatorul si are aceasi scadenta ...Voi putea sa iau in mod normal acest imprumut iar cumparatorul cand imi va plati restul din pret sa achit datoria ca sa pot sa trec pe numele lui imobilul fara sarcini?
Daca promisiunea de vanzare-cumparare a fost notata la BCF, posibil sa nu mai puteti obtine imprumutul...depinde de conditiile impuse de creditor.
Promitentul cumparator nu va cumpara un bun imobil ipotecat si daca cititi cu atentie clauzele din promisiunea de vanzare-cumparare, veti vedea (posibil) ca v-ati obligat sa nu ipotecati/instrainati imobilul pana la autentificarea actului de vanzare-cumparare.
contractul nu a fost notat in CF-ul terenului pe care a fost ridicat
imobilul iar, in promisiunea de v-c scrie, doar ca declar ca imobilul
nu face obiectul unor acte similare( promisiuni de vanzare)
apartamentul e in constructie noua a fost finalizata de 1 an doar ca
acum au iesit actele,cf-urile.Care e problema sa pun o ipoteca pe
apartamentul respectiv cu o scadenta mai tarzie decat trebuie clientul
sa plateasca apartamentul, iar in momentul in care clientul plateste
se ridica ipoteca si se face la notar ridicarea de ipoteca si vanzarea
cumpararea in forma autentica.
Va multumesc pt. promtitudinea cu care a-ti raspuns!
Cumparatorul trebuie sa fie de acord sa cumpere un imobil ipotecat.
De exemplu, daca eu as fi in locul cumparatprului, si as afla in ziua vanazarii-cumpararii de existenta acestei ipoteci, as achita pretul imobilului, mai putin suma din contractul de ipoteca (poate o suma mai mare daca vorbim despre dobanzi si penalitati).
Cumparatorul nu are nici o garantie ca dvs. achitati imprumutul dupa ce va achita c/v intregului imobil... el cumpara un imobil cu sarcini, iar in extrasul de carte funciara va aparea acest lucru.
Citez :"..iar in momentul in care clientul plateste se ridica ipoteca si se face la notar ridicarea de ipoteca si vanzare-cumpararea in forma autentica"...si va intreb, clientul ce plateste si ce act se incheie, si pe cheltuiala cui?
Teoretic, ar fi posibila operatiunea despre care vorbiti insa va trebui sa convingeti si cumparatorul ca sa fie de acord.
Ce veti face daca promitentul-cumparator nu va fi de acord?
Bineinteles ca banii pe care clientul ii plateste nu ii incasez eu ci se vireaza direct in contul creditorului conform unei adrese pe care acesta o pune la dispozitie, deci in contul acestuia cu prevederea ca in momentul in care acesti bani vor intra in contul lui se va emite adresa de ridicare a ipotecii , sau mai simplu chemam creditorul la semnarea actului autentic pt. a incasa restul de bani. Intrebarea mea este daca e legal ca eu sa pun ipoteca in acelasi cuantum cu restul de plata pe care trebuie sa-l incasez pe apartamentul care l-am promis la vanzare cu scadenta la data stabilita prin primisiunea de v-c cu clientul . Si a doua intebare e daca clientul nu imi plateste la timp , creditorul va cere banii de la mine in caz contrar va executa bunul respectiv pentru ca indirect clientul nu isi respecta obligatiile cuprinse in promisiunea de vanzare fata de mine.....e legal asa ceva din partea mea??? cu toate ca eu mi-am respectat toate angajamentele fata de clientul cu care am semnat promisiune de v-c.
Corect ar fi sa informati promitentul cumparator despre intentiile dvs. si daca acesta este de acord, sa implicati si banca in sensul ca in contractul de imprumut se poate trece o clauza de rascumparare a contractului, in data de, pt. suma de, cu dobanzi si penalitati aferente in cazul in care promitentul cumparator nu achita pretul in termen.
Sau, se poate consemna suma reprezentand rambursarea imprumutului (cu acordul bancii, bineinteles) iar creditorul (banca) o va trage din cont si va elibera de sarcini imobilul, toate partile fiind astfel multumite.Cu informarea prealabila a promitentului cumparator.
Sincer, in conditiile de criza actuale, nu prea vad realizabila intentia dvs.