avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fata mea este însărcinată în luna a 8-a și stă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fata mea este însărcinată în luna a 8-a și stă la părinții concubinului. El e plecat de două luni la muncă în străinătate, nu i-a trimis de atunci niciun ban și spune că o va da afară din casă. Ce obligații are față de ea și de copil?

Fata mea în vîrstă de 20 ani este gravidă în luna a-8-a de sarcină. Cel cu care a rămas gravidă a plecat la muncă în străinătate lăsînd-o la părinţii lui. Acum după două luni de muncă, (între timp nu i-a trimis ei niciun ban) spune că o va da afară din casă pentru că nu o mai vrea și că eu sunt obligat să o iau acasă. Din punct de vedere legal el nu are nici o obligaţie faţă de ea și copil?
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 15:46, 29 Martie 2019
Buna seara,
Fata de ea NU
Fata de copil va avea in sensul platii pensiei de intretinere dar doar daca isi recunoaste copilul sau se stabileste ca este tata prin instanta.
In rest ... Sa fie sanatosi toti trei!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
El poate fi obligat la jumatate din plata cu nașterea minorului si la pensie de întreținere dupa nasterea acestuia.
Ar fi bine sa aiba deja avocat pregatit ca sa deschida procesul si sa ia bani din prima luna de naștere a minorului.
Daca aveti ghinionul sa isi recunoasca copilul, va urma un lung sir de procese pt custodie, pt stabilirea domicilului minorului, pt vizite, iar la fiecare pas veti avea nevoie de semnatura tatalui: la gradinita, la scoala, la doctor, la pasaport, la orice iesire din tara ...etc etc Care semnatura, tati poate sa nu fie de acord .
La un moment dat, cand copilul va fi mai maricel, sunt mari sanse ca tati sa isi doreasca copilul acolo in strainatate unde poate obtine o alocatie frumusica... Vor urma alte procese, alte batai de cap, nervi , stres ca va pierdeti copilul/nepotul...
Sincer, mai bine va vedeti linistiti de viata, luati fata acasa si bucurati-va de nepot .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil de bunăvoie, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.

Această acțiune în stabilirea paternității copilului poate să fie formulată în instanța civilă „de către copil, de către mamă în numele lui sau de către reprezentantul legal .

În continuare, legea îi mai oferă copilului din afara căsătoriei și o prezumție în ajutor: „paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii”, însă și această prezumție poate fi răsturnată ulterior .

Pentru a înțelege la ce se referă timpul legal al concepțiunii, Codul civil ne precizeaza că este „intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului” și că acesta se calculează zi cu zi .
Ceea ce este important de știut în legătură cu stabilirea paternității în acest caz este că pe parcursul vieții copilului, acțiunea poate fi exercitată oricând – , „nu se prescrie în timpul vieții copilului.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Marya2019 a scris:

Daca aveti ghinionul sa isi recunoasca copilul, va urma un lung sir de procese pt custodie, pt stabilirea domicilului minorului, pt vizite, iar la fiecare pas veti avea nevoie de semnatura tatalui: la gradinita, la scoala, la doctor, la pasaport, la orice iesire din tara ...etc etc Care semnatura, tati poate sa nu fie de acord .
La un moment dat, cand copilul va fi mai maricel, sunt mari sanse ca tati sa isi doreasca copilul acolo in strainatate unde poate obtine o alocatie frumusica... Vor urma alte procese, alte batai de cap, nervi , stres ca va pierdeti copilul/nepotul...
Sincer, mai bine va vedeti linistiti de viata, luati fata acasa si bucurati-va de nepot .

Dacă vrea bani trebuie să își asume si riscuri.

Puteti vorbi cu el sa achite bani fără să apară în acte.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Stefandutu Stefandutu Buna dimineata. Ma framanta o intrebare la care as dori un raspuns Pe la 22 de ani acum am 29 am avut o relatie cu o fata din care ia mi.a zis ca ar fi ramas ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii minor 6 ani alex08andra alex08andra Buna ziua, daca copilul are 6 ani pot sa mai fac proces pt stabilirea paternitati? (vezi toată discuția)
Sunt curios -paternitate copil nascut in casatorie mihaistanila mihaistanila sunt in concubinaj cu o fata casatorita si este insarcinata daca pastreaza copilu pot sa il trec pe numele meu ? (vezi toată discuția)