avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Bună ziua,
Îmi doresc foarte mult sa înțeleg cum mi s-a calculat salariul net în următoarea situație, dacă este cineva amabil sa îmi explice punctual în acest caz.
CM a fost în luna februarie 8 zile (6 lucrătoare și 2 weekend).
Salariul brut în ultimele 6 luni (august-ianuarie) a fost 5980 lei - 5 luni și 6845 - 1 luna (de la 1 ianuarie).
Codul CM a fost 01 (boala obișnuită) deci 75%.
Am reușit sa fac calculul pana într-un anumit punct, în care m-am blocat din lipsa de cunoștințe....
Am aflat ca mzbc= 293,96 lei și ca mzmc = 220,47 lei x 6 zile CM = 1322 lei indemnizația CM pentru aceste 6 zile.
De aici nu mai știu cum sa calculez ce se retine din aceasta suma și nici cum se calculează restul zilelor fără CM pentru a cumula sumele și a obține salariul net pe luna februarie.
Eu am încasat 3733 lei în loc de 4000 de lei net.
Știam ca teoretic, când ai CM ar trebui sa primesc puțin mai mulți bani, dar s-ar putea sa ma înșel....
Aceeași situație e și în martie. Am avut CM 5 zile cu cod 06 (100%) și încă 7 zile cu cod 01 (75%) - 5 zile lucrătoare și 2 weekend.
Doar ca pentru luna martie ultimele 6 luni baza e 5980 - 4 luni și 6845 - 2 luni.
As vrea sa înțeleg și sa știu și câți bani ar trebui sa primesc pe luna martie net.
Știu ca postarea mea e lunga și complicata dar va rog poate ma poate ajuta cineva cu un răspuns!
Aștept un răspuns cu mare curiozitate și interes.
Va mulțumesc foarte mult!
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
laurafrincu, utilizator
Cel mai recent răspuns: laurafrincu , utilizator 20:46, 27 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calculul dumneavoastra pentru cele 6 zile este corect, adica suma bruta ce va revine ca indemnizatie CM este 1322 ! Pentru aceasta suma se datoreaza doar CAS=25% adica 1322x25/100=330. Ramane deci 1322-330= 992 Pentru CM nu se datoreaza CASS (10%). Pentru zilele lucrate venitul brut se calculeaza dupa formula Salariu de Incadrare/Zile Lucratoare in Luna x Zile Lucrate unde pentru februarie sunt :
Zile Lucratoare in Luna =20 zile
Zile Lucrate Efectiv =20-6 =14 zile Presupunand ca salariul dumneavoastra de incadrare este 6845 (sau altul) venitul aferent perioadei lucrate este 6845/20x14=4791. Pentru aceasta suma se datoreaza CAS=25% si CASS=10% adica 47591x35/100=1677. Valoarea ramasa este 47591-1677=45914 . Pentru intregul venit 992+45914=46906 se aplica deducerea legala (functie de coasigurati) si in final se aplica 10% Impozitul pe Venit. Nu pot calcula corect deoarece nu sunt prezente toate datele (salariu incadrare, persoane in intretinere...etc) dar in mare asa se face.
Nota : Deoarece salariile in 2019 au crescut considerabil si baza de calcul a CM este o medie a ultimelor 6 luni (adica cuprinde brut-uri nemajorate din 2018) veniturile totale nu au cum sa fie mai mari in situatie de CM.
Vă mulțumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical laurafrincu laurafrincu Bună ziua, Îmi doresc foarte mult sa înțeleg cum mi s-a calculat salariul net în următoarea situație, dacă este cineva amabil sa îmi explice punctual ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical laurafrincu laurafrincu Bună ziua, Îmi doresc foarte mult sa înțeleg cum mi s-a calculat salariul net în următoarea situație, dacă este cineva amabil sa îmi explice punctual ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical cod 01 si prenatal cod 08 pentru februarie 2013 denisimona denisimona Buna ziua, Va rog sa ma ajutati la calculul salariului net pentru luna februarie 2013. De la 1 pana pe 15 feb. 2013 (11 zile lucratoare) am fost in concediu ... (vezi toată discuția)