Buna seara! Va rog din suflet sa ma ajute si pe mine cineva cu un raspuns, multumesc.
Pe scurt, sunt in preaviz(mi se incheie luni pe data 23.11.09) de incetare CIM conf. art.65, alin.1. Am cerut printr-o cerere scrisa inca un salariu conf. art.78 CCMUNN si deasemenea inca un salariu mediu pe unitate conf. art.51 lit.c. CCMUNN pentru nasterea unui copil. Ei imi raspund ca nu voi beneficia de nimic din cele cerute conf.art.236 alin.1si 2din Codul Muncii, conf.art.3 Legea130/'96 , specificand ca ei vor aplica doar CIM.
MAI PRECIZEZ CA FIRMA ARE SUB 21 ANGAJATI , MI S-A SPUS CA DEACEEA NU SUNT OBLIGATI DE CCMUNN. CE SA MAI INTELEG?
Va rog respectuos ajutati-ma cu un raspuns, ce as putea sa fac in aceste conditii, multumesc.
In cazul in care nu aveti CCM la nuvel de unitate se aplica CCMN:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
Spuneti-le sa citeasca si art.241 lit.d) din codul muncii si art.11 lit.d) din legea 130/1996. Daca tot s-au apucat sa le citeasca, sa le citeasca in totalitate nu numai unde le convine lor.
In caz de nesolutionare favorabila puteti actiona in instanta.
Succes.
MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNS , AM SA LE CITESC SI EU CHIAR ACUM.
Ei nu au incheiat la nivel de unitate nici un alt contract, deaceea eu stiu ca se aplica CCMUNN, indiferent de nr. lor de angajati, acesta se aplica pentru orice angajator.
As mai dori si alte pareri cu privire la acest subiect si vis-a-vis de acest nr. de "21 "angajati.Scrie undeva ca CCMUNN se aplica doar pentru angajatorii cu un nr. mai mare de 21 angajati? Multumesc.
1. Nu exista nici o lege, nici un CCM si nici un alt act normativ care sa se aplice, discriminatoriu, in functie de numarul de salariati dintr-o unitate.
2. Numarul "21" se refera la cu totul altceva. Conform Legii 130/1996, a contractelor colective de munca, negocierea acestor contracte este obligatorie daca unitate are minim 21 de salariati.
3. Asa ca cereti-va drepturile fiinca legea este de partea dvs.
4. Daca nu le primiti, actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigati100%.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel; d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.