avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca

Buna ziua,
Va rog sa imi explicati pe scurt care sunt situatiile in care se intocmeste un contract colectiv de munca.
Exista unul standard pt anul in curs? De unde pot sa fac rost de el?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Pahomi Lena , utilizator 15:17, 17 Iulie 2009
Standard nu exista, dsar in schimb exista un contract colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, precum si contrecte de munca la nivel de ramura.
In primul rand , trebuie vazut daca la nivelul ramurii unde va desfasurati activitatea este incheiat contract colectiv de munca. Prevederile acestuia sunt obligatorii....adica, CCM la nivel de unitate nu poate contine dispozitii contrare CCM la nivel de ramura sau ale CCMUNN.
Mai intai faceti rost de contractul la nivel de ramura,iar apoi puteti cauta pe internet modele de contracte colective de munca pe care il adaptati .E posibil ca firma sa aiba si ea macar unul mai vechi ,intrebati unde e vehiul contract (toata lumea are un astfel de contract.)
In conformitate cu dispozitiile legale, sunteti obligata sa intocmiti, sa negociati, sa incheiati si sa semnati CCM pe unitate, daca aveti minim 21 salariati.
Pentru a putea realiza un asemenea contract trebuie sa aveti in vedere CCMUNN pentru anii 2007-2010, CCM pe ramura, dispozitiile Codului Muncii, Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca
Codul muncii
TITLUL VIII
Contractele colective de munca

Art. 236. - (...)
(2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. (3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(...)
MULTUMESC MULT PT TOATE INFORMATIILE!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca! LianaPin LianaPin Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti si mie daca orice angajator are obligatia de a implementa un contract colectiv de munca? Daca da trebuie inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel de societate - este obligatoriu? curaj curaj O companie cu 500 angajati este obligata sa aiba contract colectiv la nivel de societate? Sau e optional? Daca respecta prevederile celui la nivel national mai ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)