Asociația de proprietari ne încasează 12-14 lei/mc de apă în loc de 9.66 lei/ mc, cât e prețul furnizorului, cu motivul că trebuie acoperite pierderile. Nu mi se pare corect, ce mă îndrumați să fac?
Locuiesc in Constanta intr-un bloc cu 44 apartamente, iar de ceva vreme asociatia de proprietari are o practica ce nu imi pare a fi corecta, de a ne incasa un pret de 12-14 lei/mc de apa in loc de 9.66 lei/ mc de apa cu cat este facturat de RAJA Constanta. Asociatia se scuza ca trebuie sa acopere pierderile de pe apometrul general. Mie nu imi pare o practica corecta fiindca cei care au consum mare de apa lunar vor fi cei care vor suporta pierderile, Corect ar fi ca pierderile sa fie impartite pe toate apartamentele in mod egal fiind "pierderi" pe tot blocul.
Exista vreo lege care sa interzica revanzarea apei potabile de catre asociatiile de proprietari.
Imi puteti sugera un contact care sa ma poata indruma spre solutionarea acestei probleme?
Aveti apometre? Daca da a verificat cineva, din afara conduceri, valoarea consumului de apa declarat de locatarii valoarea facturată de RAJA?
Normal ar fi aceasta diferenta de consum sa se împartă, în suma egala, la toti locatari.
Sau poate cineva nu declara tot consumul de apa sau il consumă fara a fi înregistrat de contorul propriu ( fura')
Apometre sunt, chiar schimbate recent pentru a diminua furturile(s-au montat cu citire radio).
Diferentele"pierderile" cred ca apar din cauza citirii apomentrelor in contratimp sau din cauza clasei de precizie, sa zicem ca sunt normale aceste diferente. Problema mea este acea crestere a pretului apei, si daca este vreo lege/hotarare care sa interzica aceste practici neortodoxe. Eu care consum 15-18 mc de apa platesc "pierderi" mult mai mult in plus fata de cel cu 3-4 mc. Suntem o comunitate, trebuie sa platim toti in mod egal aceste pierderi, dar fara o baza legala nu ma pot certa cu persoanele cu gandirea ingusta si care nu-si vad decat propriul interes
Prima data vedeti unde sunt pierderile, daca aveti contoare cu citire radio atunci este simplu, sa se faca citirea la toti locatarii in aceeasi zi, sa se faca suma consumurilor si apoi sa se compare cu consumul facturată de distribuitor.
Nu vad o baza legala prin care pot face dumnealor asta, adică sa mărească pretul. Dvs.puteti contesta lista de plata si cere baza legala prin care sa face asta. Nu o prezinta...Dvs platiti pretul apei consumate, înregistrate de contorul dvs., si contestații si diferenta impusă.
Cititi legea 196/2018, sunt câteva articole ce va pot ajuta.
Daca aveti contoare radio este clar ca se citesc toate in aceeasi zi. In acest caz diferentele pot sa apara din cauza faptului ca firma care le citeste face acest lucru pe 1 ale lunii iar furnizorul de apa citeste contoarul de bransament pe 15. Datele sunt doar ca exemplu.
Modul de repartizare a diferentelor se poate stabili in adunarea generala. Indiferent cum se face impartirea tot se supara cineva, nu ai cum sa ii multumesti pe toti.
La dvs probabil ca au pus diferentele proportional cu consumul (adica consumi mai mult suporti mai mult din diferente). Doar ca nu au pus coloana separata si le-a fost mai usor sa creasca direct pretul.
Daca impartirea s-ar face egal pe apartament unii care au consumuri mici din diverse motive (ex au fost plecati 3 saptamani) ar putea plati "diferente sau pierderi" mai mult decat au consumat efectiv.
Daca s-ar imparti proportional cu cota parte indiviza (consumuri pe parti comune etc) s-ar supara cei care au apartamente mari dar poate este o singura persoana in casa.
Daca s-ar imparti pe numar de persoane s-ar supara cei care sunt mai multi in casa.
Este eronata aprecierea revanzarii apei de catre asociatia d eproprietari
va confruntati cu situatia in care total consum individual nu coincide cu factura furnizor iar suplimentul rezultat se repartizeaza tuturor consumatorilor rezultand un pret majorat
Legiuitorul a omis sa dispuna dispozitii concrete pentru modalitate repartizare supliment consum utilitati
Exista mai multe variante,niciuna perfecta
Varianta de repartizare supliment consum apa se decide de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari
Chiar daca sunt instalate aparate contorizat cu citire radio acestea desi nu se comunica corect de catre producator si de catre comercianti au un mare dezavantaj si anume ca functionarea lor este puternic influentata de orice sursa de curent