avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face in conditiile in care mi s-a inregistrat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face in conditiile in care mi s-a inregistrat tarziu contractul la ITM?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Lucrez la firma actuala din 16 decembrie 2008. In momentul angajarii mi s-a zis ca se va face contractul cu data de 01.01.2009. Contractul l-am semnat pe la jumatatea lunii ianuarie, urmand ca seful sa il inregistreze la ITM. Nici pina acum nu am vazut contractul inapoi semnat ....am fost la Itm sa ma interesez si in cartea mea de munca apare data angajarii 15 iulie 2009, deci 6 luni mai tarziu. Mentionez ca pe cartea de munca salariul trecut este de 1200 ron, iar ca firma la care lucrez are datorii destul de mari.
Am documente semnate de catre mine (chitante facturi ) din lunile ianuarie si februarie, ba chiar mai mult, administratorul fiind actionar la 2 firme ...am semnat documente pentru ambele firme ...

Ce pot face in acest moment? ce optiuni as avea ...se poate trece in cartea de munca retroactiv perioada lipsa ?

E mai bine sa imi dau demisia sau sa iau somaj (mentionez ca pina la etapa actuala nu am intreruperi pe cartea de munca deci indeplinesc conditia cu 12 luni lucrate in ultimii doi ani!

In asteptarea raspunsului dumneavoastra (izbavitor) va multumesc si va doresc o seara frumoasa!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 24 Noiembrie 2009
Codul Muncii-Art. 276. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
e) primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei

Faceti sesizare la ITM.

Pentru a beneficia de indemnizatie somaj trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii: sa se desfaca CIM-ul din motive care nu tin de persoana salariatului si sa aveti stagiu de cotizare 12 luni in ultimile 24.
Singura solutie pentru dvs este actiunea in justitie .. deoarece, în situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă. In acest caz, având în vedere caracterul consensual al contractului de muncă, nu numai dovada încheierii, ci şi dovada executării de către salariat a obligaţiilor ce-i revin se poate face prin orice mijloc de proba (inscrisuri, martori, prezumtii etc.)
va multumesc mult ...
De somaj beneficiati doar daca angajatorul va desface contractul de munca pentru reducere de post sau pentru necorespundere profesionala.
Drept la somaj numai prin incetarea raportului de munca in temeiul
art. 31 alin.4 ind.1,
art. 56 lit. e), f), h) si j),
art. 61 lit. c) si d),
art. 65 alin. (1) - codul muncii si
art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003

Alte discuții în legătură

Carte de munca si somaj cristina_cristina cristina_cristina buna ziua.am lucrat 5 luni la un plafar. de la inceput mi s a spus ca imi face carte de munca(chiar mi a cerut copie dupa buletin si dupa certificatul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj NistorM77 NistorM77 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca pot beneficia de somaj, daca angajatorul ma da afara. Am citit peste tot ca poti beneficia doar daca esti dat ... (vezi toată discuția)
Somaj diana24 diana24 Eu am lucrat la o firma din februarie 2012 in paralel am facut studii de master. Anul trecut, pe 7 iulie am finalizat studiile de master. Anul acesta in iunie, ... (vezi toată discuția)