buna ziua.am lucrat 5 luni la un plafar. de la inceput mi s a spus ca imi face carte de munca(chiar mi a cerut copie dupa buletin si dupa certificatul de nastere).acum la aproape 2 luni de cand nu mai lucrez acolo nu am primit inca salariu restant iar despre cartea de munca mi s a spus ca nu m i s a facut si ca se face dupa 6 luni de munca.as vrea sa stiu unde pot adresa o plangere?sau ce ar fi cel mai bine sa fac in aceasta situatie?
as mai vrea sa stiu si cum se acorda somajul?
Va multumesc anticipat !
Carnetul de munca se achizitioneaza si se fac inscrisurile in el in termen de 30 de zile de la data angajarii indiferent de durata contractului de munca.
Sesizati Inspectia Muncii.
Somajul se acorda in concditiile in care contractul de munca a incetat din motive neimputabile angajatului si trebuie sa aveti stagiu minim 12 luni din ultimele 24.
Faptul ca nu vi s-a intocmit carnetul de munca nu este o problema chiar atat de grava.
Trebuie sa solicitati de la fostul angajator eliberarea unei adeverinte de vechime vizata de ITM.
Adeverinta ar trebui sa cuprinda perioada in care ati fost angajata la plafar, functia si salariul. Acea adeverinta poate fi trecuta mai tarziu in carnetul de munca de catre angajatorul care va va intocmi carnetul de munca. Sau o pastrati acasa pana cand va veni vremea sa iesiti la pensie ca sa puteti justifica si aceste 5 luni de cotizatie.
Ca sa beneficiati de somaj trebuie ca raporturile de munca cu angajatorul sa nu se fi incheiat din vina dvs (adica sa nu fi demisionat sau cu cerere de incetare prin acordul partilor).
Ptr somaj trebuie sa lucrate minim 12 luni in ultimele 24 luni, nu neaparat la acelasi angajator si nu neaparat consecutive. Dar va trebuie adeverinta de vechime de la ultimul angajator si tot de la el o adeverinta tip de somaj.
Pentru perioada lucrata solicitati o adeverinta de vechime in munca vizata de ITM.
Pentru a beneficia de indemnixzatie somaj solicitati o adeverinta cu stagiu de cotizare aferent perioadei lucrate.
Important de stiut este faptul ca pentru a beneficia de indemnizatie somaj trebuie sa fie indeplinite cumulat doua conditii:
-sa vi se desfaca CIM din motive care nu au legatura cu persoana dvs. si
-sa aveti stagiu de cotizare de 12 luni lucrate in ultimile 24.
Concediere
kiro
As vrea sa stiu daca exista variante de concediere ce pot sa imi permita sa iau somaj, cu exceptia aceleia in care angajatorul trebuie sa faca restructurari? (vezi toată discuția)