avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am un apartament în renovare, dar nu fac modificări ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am un apartament în renovare, dar nu fac modificări ci doar reparații. Unul dintre vecini ne tot amenință și ne face scandal la cel mai mic sunet, lucru care mă stresează foarte tare și îmi agravează boala neurologică. Pot să îl dau în judecată?

Buna ziua. Am un apartament in renovare. Din ce m-am documentat eu, pentru reparariile aduse nu trebuie nici un fel de autorizatie. Cu toate astea, am un vecin care ne tot ameninta si ne face scandal la cel mai mic sunet. Vine si forteaza clanta, bate cu pumnii si cu picioarele in usa sau daca nimereste usa descuiata intra direct in casa si incepe sa faca scandal. El zice ca face parte din comitetul blocului si ca are dreptul sa faca asta. Eu din cate stiu nu are voie sa intre in casa nepoftit si nici sa arunce cu injurii si ameninari. Daca era civilizat mai intelegeam. Nici politia cand vine nu da buzna peste tine in casa. Intrebarea mea este daca pot sa il potolesc cumva legal. Am fost anuntati ca ne-a facut sesizare la primarie pentru renovarea apartamentului. Cum am spus, pentru reparatiile pe care le facem nu ne trebuie autorizatii pentru ca nu modificam nimic. Doar reparam. Pe mine deja incepe sa ma streseze psihic foarte tare treaba asta. Am o boala neurologica si nu am voie sa ma supun unui asemenea stres pentru ca se agraveaza boala. Ma gandeam sa il dau in judecata pentru hartuire morala si violare de domiciliu. Nu stiu altfel cum sa il potolesc. Mie nu imi place sa ma cert sau atat mai putin sa recurgem la violente sau mai stiu eu ce. Omul acesta deja devine foarte agasant. Eu am si copil mic si cand o sa ne mutam acolo ce o sa fac? O sa leg copilul sa nu faca galagie? Dati-mi va rog un sfat ca deja ma dispera situatia. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: , 19:55, 4 Aprilie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-
Din ce m-am documentat eu, pentru reparariile aduse nu trebuie nici un fel de autorizatie.

Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este obligatoriu de precizat in detaliu natura reparatiilor
deoarece dispozitiile in vigoare pentru anumite interventii obliga proprietrul sa realizeze proiect tehnic,autorizatie de constructie,certificat de urbanism
Una este o igienizare apartament si alta este indepartarea de pereti sau reconfigurarea spatiilor si dependintelor din apartament
Locuitul in imobil de locuit in comun obliga locatarii la respectarea unor reguli generale ,solutionarea neintelegerilor cu decenta,cu intelegere si cu toleranta
Atat timp cat precizati ca sunteti suferind nu se justifica suplimentare suferintei prin demararea de actiuni care implica stres
In cazurile in care un proprietar intelege sa demareze reparatii in apartament reparatii de mai lunga durata,intordeauna este de preferat a se informa oficial presedintele de asociatie si vecinii ca in perioada X cu respectarea programului de liniste urmeaza sa se execute reparatii
Am pus geamuri termopane. Am schimbat tevile, calorifere, urmeaza sa punem centrala termica. Schimbam usile de interior, instalatia electrica, reparat pereti,zugravit, gresie, faianta,parchet. Am marit un gol de usa care va ramane asa, fara usa. Nu am spart pereti de rezistenta. Avem proiect de la gaz pentru centrala termica si instalatia de caldura. Am respectat mereu orele de liniste si doleantele vecinilor. Am anuntat presedinta de asociatie cand am inceput lucrarile si am spus ca vom lucra in functie de buget iar inseamna ca vor fi perioada in care vom lucra si perioade in care nu vom lucra. Am pus afis cu scuzele de rigoare la intrarea in scara. Am fost oameni, am vorbit si ne-am comportat civilizat cu toata lumea. Am incercat sa facem sa fie bine. Dar domnul vine mereu cu scandal, mereu forteaza usa daca nu i se deschide din prima, urla mereu la noi si vorbeste urat. Daca se nimereste ca usa sa fie descuiata intra direct in casa si se apuca de zbierat. Nu cred ca e normal asa ceva si trebuie sa putem face ceva sa fim lasati in pace.

Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
In raport de "reparatiile" pe care le realizati,atitudinea vecinului este perfect justificata
Inlocuirea instalatiei electrice si sanitare,a tocariei =ferestre+usi implica mult zgomot care este normal sa deranjeze locatarii
Din ce m-am documentat eu, pentru reparariile aduse nu trebuie nici un fel de autorizatie.

Am marit un gol de usa care va ramane asa, fara us

Atentie sporita pentru ca interventii asupra structurii de rezistenta a imobilului de locuit in comun cu modificarea caracteristicilor consemnate in cartea tehnica si proiectul initial al constructiei,obligatoriu trebuie sa parcurga procedura de autorizare
Studiati atent disp L nr 196/2018 art 34
ART. 34
(1) Utilizarea proprietatii individuale este stabilita de proprietar in conformitate cu
destinatia acesteia.
(2) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale
individuale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la autorizarea
executarii lucrarilor de constructii de catre autoritatea administratiei publice
competente
, fara a pune in pericol integritatea structurala a condominiului, rezistenta
mecanica, stabilitatea si siguranta cladirii sau a altor proprietati individuale, precum
si buna functionare a instalatiilor aferente acestora.
(3) Modificarile suprafetelor construite sau utile se comunica presedintelui
asociatiei de proprietari si organului fiscal local in termen de 30 de zile de la
incheierea lucrarilor si se introduc in cartea tehnica a constructiei si in baza de date
a asociatiei, in vederea stabilirii consumurilor corespunzatoare cu noile suprafete
utile.

am spus ca vom lucra in functie de buget iar inseamna ca vor fi perioada in care vom lucra si perioade in care nu vom lucra

locuitul in imobilr de locuit in comun nu este intotdeuana pe cat de linistit si de roz ne-am dori
Dv ati spus ca lucrarile sunt conditionate de buget si se vor derula in perioade de activitate si de repaus
Concret reparatiile dv pot dura si un an de zile
Nu este nimeni obligat sa suporte zgomote-chiar si cu respectarea programului de liniste pe parcursul mai multor luni
Daca mai este vorba si despre imobil executat de panouri betonate,cu izolatie fonica slaba este perfect justificat atitudinea vecinului

5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am modificat nici o structura de rezistenta. Am chemat inspector in constructii care a fost informat despre ce dorim sa facem si ne-a spus ca nu avem nevoie de autorizatii. Acum eu ce si pe cine sa mai cred? Stiu ca locuitul la comun nu e roz si nu e nimeniu obligat sa suporte galagia...dar galagia a fost doar cateva zile, nu va ganditi ca daca renovam 2 ani, 2 ani facem tot cu bormasina si cu ciocanul. Domnul vine si ne deranjeaza de cum aude ca urcam scarile. Cum am spus..bate cu pumnii si cu picioarele in usa, forteaza clanta. Eu sunt obligata sa ii suport asemenea manifestari? Ce galagie poti sa faci cand dai cu zugraveala pe pereti? Galagia s-a terminat...i-am spus si lui si celorlalti vecini...au fost cateva zile. Unde locuim acum se renoveaza anual 3-4 apartamente si nu le face nimeni scandal. Nu mi se pare normal ce face acest om. Toti am renovat la un moment dat in casa, nu? De ce eu sunt obligata sa ii suport lui manifestarile fata de mine si familia mea, iar el are perfecta dreptate sa dea buzna la mine in casa cum pofteste?
14 din 15 utilizatori consideră
acest răspuns util
Draga Ynocentta, dati va rog o solutie omului sa-si faca treaba in apartament. Ati dat doar interdictii. Ca daca n-are voie sa faca nimic mai bine se muta in padure.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, de curand am achizitionat un apartament. toate frumoase ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, De curand am achizitionat un apartament. Toate frumoase pana am inceput renovarile. Problema este urmatoarea, la fiecare zgomot ne trezim cu ... (vezi toată discuția)
Orele de liniste - renovarea aparatamentului - scandal brazvan brazvan Buna ziua, Am o problema mai delicata, zic eu. M-am apucat sa renovez apartamentul in care ma voi muta, dupa moartea bunicii. Ca la orice apartament ... (vezi toată discuția)