Buna seara,
La decesul tatalui meu am constatat ca detinea un nr de actiuni la o SA . Nu am gasit nici un document care sa ateste ca in ultima perioada de timp ( cel putin ultimii 5 ani ) ar fi primit dividendele cuvenite de la aceasta societate. Pe baza certificatului de mostenitor, pe ce perioada in urma pot solicita aceste dividende neplatite si in ce mod ?
Trebuie sa va inregistrati cu ajutorul unui broker ca fiind mostenitorul fostului actionar, pentru a putea beneficia de dividende. Trebuie sa aveti certificatul de actionar si certificatul de mostenitor. Termenul general de prescriptie este de 3 ani.
Multumesc, am aflat azi ca e o SA de tip inchis. Mai e nevoie de broker ?
Si inca ceva : ultimii 3 ani includ 2018, chiar daca pt 2018 SA nu a depus inca bilantul?
ce fel de actiuni aveti (nominative sau la purtator)?
De principiu un broker va poate ajuta cu informatii si poate intermedia relatia cu societatea. Daca stiti ce faceti, atunci nu aveti nevoie de broker.
termenul de 3 ani se calculeaza de la data la care ati formulat cererea de plata a dividendelor. (de exemplu -- formulati cererea la 01.04.2019 aveti dreptul la dividende pe ultimii 3 ani - 01.04.2016-01.04.2019).
De principiu prin actele societatii pot fi stipulate termene de prescriptie mai lungi, decat cel de 3 ani. Un broker cu experienta va poate spune daca SA -ul respectiv are prin actele societatii un termen de prescriptie mai lung sau daca a platit la nivelul anumitor ani dividende, ...Desigur si dvs puteti face demersurile pentru a afla aceste informatii, cu conditia sa stiti ce faceti. Daca nu stiti o sa consumati timp si bani degeaba. Multa bafta