Buna ziua, poate o salariata care prin dispozitie are programul redus la jumatate , insarcinata fiind, sa efectueze ore suplimentare? unde este prevazut mai exact?
Cine a dat "dispozitia" pentru program de lucru de 4 ore ?
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale este singurul in masura sa recomande. legal, reducerea programului de lucru pentru lucratori, dar doar din motive medicale prin completarea/ actualizarea/ modificarea fisei de aptitudine a lucratorului.
Se respecta prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 22 e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Daca exista recomandare de reducere program de lucru, lucratorul nu poate fi chemat sa efectueze ore suplimentare.
2. Legea 188/1999
art.117
suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
Potrivit art.105 alin.1 lit.c Codul Muncii, atunci când este vorba despre un contract individual de muncă cu timp parţial, legea interzice, în mod expres, efectuarea de ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.