avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele de familie al copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele de familie al copilului

În ce măsură poate hotărî mama, numele de familie, al noului născut?
Mai exact, fără acordul tatălui, poate trece copilul pe numele ei? Părinții copilului, nu sunt căsătoriți
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Gabi_41, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Neagu Elena , Avocat 19:29, 2 Aprilie 2019
Buna ziua,
Pai e greu de spus
Cred ca parintii ar trebui sa cada deacord civilizat asupra numelui de familie al minorului.
Tatal trebuie sa-l recunoasca ca sa aiba ceva pretentii.
SFAT! Daca nu reusiti sa cadeti deacord asupra numelui, de ce nu il treceti comun? Adica ambele nume reunite?
Mama a hotărât așa
Întrebarea mea era, dacă din punct de vedere legal, ea are acest drept
Nu are un asemenea drept prevăzut expres, să treacă peste voința tatălui. Poate să-l treacă pe numele ei cu acordul tatălui.

Dar cel care merge la Primărie primul este tatăl, care îl recunoaște și-l trece pe numele lui.
Dapix, utilizator
Deci ea, nu se poate duce singură la primarie?
Se poate duce și ea singură, dar abia când iese din spital. Dar practic recunoașterea de către tată se face în primele zile când mama este încă în spital.

Dacă merge ea singură la Primărie, îi va face certificat cu LINIUȚĂ în dreptul tatălui, adică copilul nu va avea tată în certificat.
Copilul trebuie recunoscut de tată, ca să aibă trecut tatăl în certificat.
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Numele copilului ioana bica ioana bica Ma intereseaza sa stiu daca o femeie necasatorita ramine insarcinata,tatal copilului doreste sa recunoasca copilul,cei doi nu doresc sa se casatoreasca, numele ... (vezi toată discuția)