avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nume copil dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nume copil dupa casatorie

Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a trece copilul pe numele lui?
Cel mai recent răspuns: Cornelia G , utilizator 22:30, 8 August 2019
Copilul poartă de regulă, numele tatălui biologic, indiferent de apariția unui nou partener pentru mamă.
Nu exista "să trecem copilul pe numele noului partener al mamei!"

În principiu, copilul nu poate lua numele noului partener al mamei.
Prezumția de paternitate operează numai cu privire la soțul mamei și numai dacă părinții erau căsătoriți, copilul ar fi preluat automat numele soțului, prezumat a fi tata, până la o eventuală tăgadă a paternității.
Tăgada se poate solicita numai cu referire la copilul rezultat din căsătorie.

In cazul dvs, este vorba despre un copil din afara căsătoriei?
Pe certificatul de naștere este trecut numele tatălui care l-a recunoscut voluntar și conform realității?

Sau este liniuță?

Dacă este trecut un bărbat ca tată sunt 2 situații: fie e tatăl real fie un tata care a dat o declarație falsă. Aceasta poate fi atacată prin instituția contestării recunoașterii de paternitate, fie prin tăgadă paternității .
Iar noul bărbat să ceară stabilirea filiației prin instanța, se face expertiză INML privind ADN-ul.

Dacă este liniuță, noul partener al mamei poate oricând să meargă la notar sa dea o declaratie de recunoaștere voluntară a paternității.
Declarație trebuie sa fie conformă cu realitatea, în caz contrar își asumă răspunderea penală pentru fals în declarații.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Buna seara,
NU copilul va purta numele avut inainte de casatoria mamei.
Sotul mamei poate trece copilul pe numele lui doar prin adoptie (daca tatal adevarat l-a recunoscut) si cu acordul celui ce figureaza acum la rubrica tata sau prin recunoastere daca este copilul lui cu tagada paternitatii in instanta, actiune pornita de una din persoanele indicate in art. 429 C.Civ.
Daca acel copil are liniuta la rubrica tata atunci poate fi fie recunoscut notarial fie adoptat.
in dreptul tatalui este liniuta
Multumesc frumos
Nu imi dau seama ce vreti de fapt cu " trecerea copilului pe numele lui " asta poate insemna doua lucruri, fie doar sa poarte nume comun cu mama si sotul mamei, fie sa il aiba ca tata pe sotul mamei.
Numele copilului se poate schimba pe cale administrativa pe motiv ca toti membrii familiei sa aiba nume comun. Procedura este in link
[ link extern ]
ca sa fie si copilul lui in acte si ca o consecinta a acestui fapt sa ii poarte si numele, calea corecta e sa il adopte, nu sa il recunoasca prin fals in declaratii daca nu e in realitate copilul lui.
Pe de alta parte, daca l-ar recunoaste si nu va mai intelegeti in viitor si nu va fi un tata bun, puteti sa va adresati instantei pe motiv ca recunoasterea nu corespunde adevarului si veti scapa de el..daca il adopta, e pe viata.
procedura adoptiei, o gasiti in link
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Paternitate JulieC JulieC Ma adresez dumneavoastra cu o problema delicata. Sunt despartatita in fapt de fostul meu sot de doi ani de zile. Sunt intr-un proces de divort de in faza de ... (vezi toată discuția)
Model contestare recunoastere sergiunic sergiunic Minor nascut in strainatate [din flori] recunoscut la nastere de tatal biologic apoi parasit si ramas cu mama care nu poate sa vina cu el in tara dorim un ... (vezi toată discuția)