Poate funcționa / încasa / acționa în instanță proprietarii restanțieri o asociație care nu este înregistrată la judecătorie, ci are doar CIF de la ANAF?
Daca o asociatie care are doar CIF inregistrat la ANAF in 1994 dar nu este inregistrata la judecatorie poate functiona, incasa cote de intretinere si a da in judecata proprietarii restantieri ce nu platesc cotele de intretinere?
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca asociatia de proprietari nu are personalitate juridica ,in eventuala actiune in instanta ,partea interesata are dreptul sa invoce exceptia lipsei calitatii procesuale
Domnu' Dinca,
De fapt si de drept care este problema dvs. - asa sa intelegem o parte dintre noi.
Asociatia din care fac parte este intr-o situatie asemanatoare - adica suntem asociatie de locatari infiintata pe vremea raposatului sub un Decret ... in 1974.
Incercarile noastre repetate de a trasnsforma as.loc in as. de prop. - desigur cu inscriere la judecatorie, asa cum ziceti dvs. au fost sortite esecului si vina ce-a mai mare apartine "enoriasilor" care, efectiv nu prezinta documentele necesare, nu participa la AG, etc.
Eu zic ca, deocamdata ar fi bine sa ziceti merci ca aveti CIF, ca asociatia a putut sa incheie contracte de furnizare de servicii si utilitati, ca intocmesc liste de plata, ca incaseaza si vireaza banii la furnizori ca sa traiti bine...
Ce aveti dvs. personal de facut? Sa va insusiti la perfectie prev. LEGII nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor
EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 660 din 30 iulie 2018
Sa incercati sa candidati in structurile de conducere ale asociatiei mult hulite si sa faceti tot ce va sta in putinta sa va transformati in asociatie de proprietari, da? Intelegeti?
c.ionescu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da functioneaza legal, si poate incasa cote de intretinere, poate da in judecata proprietarii restantieri ce nu platesc cotele de intretinere.
Sustin aceste afirmatii pentru ca si asociatia noastra s-a aflat intr-o situatie identica. Aveam CERTIFICATUL DE INREGISTRARE FISCALA (CIF) si nu aveam încheierea judecătorului delegat de către preşedintele judecătoriei în a cărei rază teritorială se află situată clădirea, la organul financiar local.
Iata pe scurt cum am procedat:
1. Intr-o situatie asemănătoare a fost si asociatia noastra. In anul 1999, pentru obtinerea personalitatii juridice, am depus, conform legislatiei in vigoare la aceea data (Legea Locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) documentele prevazute de lege la organul financiar in a carui raza teritoriala se ala blocul.
2. in urma acestui demers am obtinut CERTIFICATUL DE INREGISTRARE FISCALA (CIF) pentru asociatia de proprietari.
3. ulterior, prin anul 2002, cand am fost nevoiti sa schimbam specimenele de semnaturi de la CEC, unde aveam contul. Aici ne-au cerut pe langa CIF si încheierea judecătorului delegat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei rază teritorială se află situată clădirea, asa cum prevedea legislatia din 2002, document pe care nu il aveam.
Astfel, prin intermediul biroului pentru relatia cu asociatiile de proprietari de pe langa primaria sect 4, am solicitat sprijinul pentru a intra în posesia hotărârii judecătoreşti, încheiate de judecătorul delegat, prin care am dobândit personalitate juridică, sau a unei copii a acestui document.
S-a deschis actiune de acordare a personalitatii juridice la instanta.
Judecatoria sector 4 ne-a raspuns astfel:
„Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constata că petenta Asociaţia ....................... din Bucureşti, ......................, sector 4, a fost autorizată în baza Legii 114/1996, astfel cum rezultă din certificatul de înregistrare fiscală sub nr. 4/27623.
Faţă de situaţia de fapt expusă şi având în vedere că prin legea nr. 145/1999 de modificare a Legii nr. 114/1996 s-a modificat doar procedura de acordare a personalităţii juridice pentru Asociaţiile de Proprietari, fără a se modifica organul competent în soluţionarea acestor cereri şi fără ca asociaţiile deja înfiinţate să îşi piardă personalitatea juridică, instanţa a apreciat că nu se impune acordarea personalităţii juridice petentei, faţă de faptul că aceasta a dobândit personalitate juridică în condiţiile prev. de Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/1998, pentru modificarea Legii Locuinţei nr. 114/1996.
În consecinţă, instanţa având în vedere disp. art. 338 C.p.c. şi 112 pct. 3 C.p.c., a apreciat cererea formulată ca fiind lipsită de obiect, urmând a respinge cererea, motiv pentru care,
DISPUNE
Respinge cererea de acordare a personalităţii juridice, formulată de către petenta ASOCIAŢIA ................. din Bucureşti, .......................... sector 4, ca lipsită de obiect.
Cu recurs în 5 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţa publică, azi 03.02.2003.”
Prin acest document judecatoria precizează că nu se impune acordarea personalităţii juridice petentei, faţă de faptul că aceasta a dobândit personalitate juridică în condiţiile prev. de Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/1998, pentru modificarea Legii Locuinţei nr. 114/1996 (legislatie care nu prevedea si inscrierea la judecatorie).
In baza Legii nr.5/1973 privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriasi
art.65
În clădirile cu mai multe apartamente, locatarii principali, persoane fizice sau juridice, constituie de drept o asociaţie a locatarilor, avînd ca scop buna gospodărire a părţilor şi instalaţiilor de folosinţă comuna ale clădirii, icasarea la timp a cotelor din contribuţia la plata cheltuielilor comune şi promovarea unei atitudini juste faţă de avutul obştesc şi respectarea normelor de convieţuire socialistă.
Asociaţii de locatari se pot constitui şi pe grupe de clădiri.
Asociaţia locatarilor dobândeşte personalitate juridică de la data înregistrării la administraţia financiară sau la circumscripţia financiară.
....