avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor cu schimbarea ascensorului: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor cu schimbarea ascensorului: este legal să se împartă suma la metru pătrat și nu la numărul de persoane, având în vedere că persoanele merg cu liftul, nu metrii pătrați?

Am și eu o nelămurire. Dețin un apartament cu 3 camere in Brasov. S-a hotărât schimbarea ascensorului, plata calculându-se la metru pătrat al apartamentului. In apartament locuiesc 3 persoane, Menționez faptul ca sunt foarte multe apartamente cu 4-5 persoane. Întrebarea mea este : E legal sa se împartă cheltuiala la metru pătrat și nu la numărul de persoane, având in vedere ca persoanele merg cu liftul, nu metrii pătrați?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 21:30, 6 Aprilie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca citeati un pic Legea care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari ati fi inteles ca cheltuielile cu investitiile intr-o as. prop. se repartizeaza proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate (%), sau pe sup. utila, care se masoara in metri patrati.
Am mai auzit povwestea asta ca liftul este folosit de catre persoane nu de nr. de camere sau metri patrati - dar fiti convinsa ca repartizarea cheltuielilor este corecta/legala asa cum ati fost informata.
Succes!
Pai cum vedeți Dvs corect, in condițiile in care in apartamentul meu de 65mp locuiesc 3 pers, iar in apartamente de 45mp locuiesc 4-5 pers? Apartamentul cu 3 pers plătește cu câteva sute de lei in plus. O cheltuiala împărțită corect la mp ar fi izolarea blocului. De asemenea, servisarea liftului se plătește la mp. Mai multe utilizări = mai multe revizii/servisari. Categoric 4-5 persoane folosesc mai mult liftul decât 3 persoane. Eu personal nu o văd corect. Am citit legea, dar nu înțeleg secțiunea a 3 a ART 82 alin 1,2,3,4 , ART 86 alin 2 , ART 87 si 88.
Legal este cum spune legea, adica Art. 85 din legea 196/2018
ART. 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Cat despre art. 82
Sa va explic sub forma de exemplu...
Liftul este alimentat cu energie electrica separat, are contor propriu de inregistrare a consumului...
Sa presupunem ca in luna Martie acesta a consumat. in total, in timpul folosiri 1000 de Kw/h, cu o valoare totala de 500 de lei.
Tot in aceasta perioada au locuit in acel bloc, pe acea scara, minim 15 zile, 200 de persoane
Fiecarei persoane ii va reveni spre plata 500 lei/ 200 de persoane= 2,5 lei consum energie electrica lift, indiferent de etajul la care locuieste ( asta daca nu s-a hotarat scutirea la plata energiei electrice consumate de lift a persoanelor ce locuiesc la parter, sub/demisol sau etajul 1).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul Adam Grecu v-a raspuns foarte bine.

Aceste cheltuieli se impart pe CPI.

Ati intrebat daca este legal, vi s-a rapsuns ca este legal si conform legii 196/2018.

Tot conform aceleasi legi, la unele decizii sa stiti ca votul d-voastra are pondere mai mare decat al celui cu suprafata mai mica, deci in unele situatii aveti de castigat iar in altele nu.

Aici nu discutam despre ce este moral corect, pentru ca pe acest principiu nici cel de la etajul 1 care poate nu foloseste liftul nicidoata nu este normal sa plateasca la fel sau chiar mai mult ca si cineva de la etajele superioare.

Aici discutam despre ce este legal si ce nu, iar in aceasta privinta vi s-a dat deja raspuns.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde este lege nu este tocmeala sau eventual ,partea interesata poate formula contestatie in instanta
Sunt foarte putine legi care sa satisfaca interesele tuturor acelora care le revine obligatia sa le respecte
Reprezentantii asociatiei au aplicat corect dispozitia in vigoare

Alte discuții în legătură

Scutire plata curent lift vasile viorel vasile viorel Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o lege care sa permita proprietarilor aflati la etajul 1 al unei Asociatii de Proprietari formata din doua scari a cate 40 ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)