avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare...se platesc sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare...se platesc sau nu?

Buna ziua! Am si eu o nelamurire cu orele suplimentare. Deci eu lucrez 225 ore pe luna,iar in contract sunt trecute 8 ore pe zi,40 pe saptamana.Daca se platesc cum as putea sa procedez? Va rog mult sa ma ajutati.

Va nultumesc!
Cel mai recent răspuns: kymy7 , utilizator 12:06, 19 Ianuarie 2010
Cele 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana sunt orele normale. Tot ce se lucreaza peste aceste ore sunt ore suplimentare care se platesc ca atare sau pentru care se acorda liber, asa cum se precizeaza in Codul muncii:

Art. 108. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Art. 114. - Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Art. 115. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca aplicabile la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 109 si 111.
Art. 116. - Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.


Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 121. - Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

In primul rand trebuie sa avem mai multe date ale problemei pentru a va ajuta in acest sens. Presupun ca in momentul in care v-ati angajat ati negociat un salar, o retributie financiara, o suma de bani pe care o incasati in functie de o anume prestatie, un anume program de lucru, sau poate o anume "cantitate" de munca prestata. Ar trebui sa luati in calcul toate aceste lucruri si daca Dvs considerati ca sunteti nedreptatit intr-un anume fel, prima si prima data sa discutati cu cei care v-au angajat. In foarte multe firme mici care inca mai rezista pe piata economica din Romania contractul de munca este una, iar realitatea este alta. Adica: Un contract scris prevede drepturi si obligatii de ambele parti (firma-salariat) iar intelegerea verbala dintre cele doua parti (firma-salariat) presupune tot niste drepturi si niste obligatii. Avand in vedere afirmatia de dinainte trebuie sa intelegeti faptul ca nu intotdeauna se poate ca drepturile si obligatiile celor doua parti (firma-salariat) din cele doua intelegeri (intelegerea oficiala-contractul de munca si intelegerea neoficiala-cea verbala) sa coincida din toate punctele de vedere.
alina sv a scris:

Buna ziua! Am si eu o nelamurire cu orele suplimentare. Deci eu lucrez 225 ore pe luna,iar in contract sunt trecute 8 ore pe zi,40 pe saptamana.Daca se platesc cum as putea sa procedez? Va rog mult sa ma ajutati.

Va nultumesc!


Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Si daca munca suplimentara nu va fi platita in luna urmatoare prestarii muncii, raman neplatite?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine stabileste programul de lucru? tytovici tytovici va rog sa imi spuneti daca existareguli la stabilirea unui program de lucru? el se alcatuieste de seful locului de munca dupa urmatoarele criterii? care sunt ... (vezi toată discuția)
Asigurarea permanenþei unei linii telefonice de intervenþie în situaþii de crizã mary75 mary75 Lucrez ca asistent social cu studii superioare de specialitate intr-o institutie publica de stat si imi desfasor activitatea in cadrul unui compartiment de ... (vezi toată discuția)
Contract norma intreaga despi despi Buna ziua! O angajata are contract de munca cu 8 ore/zi, dar lucreaza 6 ore/zi inclusiv sambata si duminica pt. a realiza nr. de ore din luna. ... (vezi toată discuția)