avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de întreținere a fost stabilită în procent ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de întreținere a fost stabilită în procent de 25% din net. Timp de 10 luni tatăl nu a avut niciun venit și nu a plătit deloc, motivând că 25% din nimic înseamnă nimic. Cum să procedez pentru recuperarea sumei datorate?

Buna ziua,
Printr-o hotarare data in feb 2012 , pensia alimentara a fost stabilita in procent de 25% din venitul net.
In cursul anului 2018-nu a platit pensie primel 7 luni ale anului, celelalte 5 luni a platit.
Acum in 2019 nu platit penie deloc, trecand deja 3 luni.
Pentru cele 10 luni in care nu a achitat pensia alimentara (7 in 2018 si 3 in 2019), motivatia lui a fost ca nu a avut venituri si 25% din nimic inseamna nimic.
Daca in hotarare nu se mentioneaza nimic referitor la plata pensiei de intretinere cand acesta nu realizeaza venituri, pot solicita executare silita pentru neplata pensiei alimentare? Sau trebuie sa fac actiune in instanta si sa solicit ca in situatia in care nu realizeaza venituei, pensia sa se stabileasca la 25% din venitul minim pe economie?


Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 00:25, 14 Aprilie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza ca a avut venituri sau nu, el trebuia sa se duca la instanta cand a ramas fara serviciu, sa ceara pensie din minumul pe economie.Necunoasterea legii nu te scapa de bratul lui.Daca el nu a avut serviciu nu inseamna ca, minorul nu mananca nu se spala nu merge la scoala.E raspunderea lui.
Luati sentinta si faceti calculul ca si fum ar fi avut serviciu, mergeti la executor face incuvintare la instanta si apoi executare silita retroactiv pe salariu imobil si bunuri daca are.Cereti executare pe toate caile.
El va plati 25% din salariu pensie plus 25% din urma sa acopere suma.Daca prostul va spune fac contestatie va pierde 100% e vina exclusiva a lui ca nu a schimbat pensia pe 25% din min pe economie.Si oricum copilul ca primeate 200 sau 500 cat primea cand era la munca trebuie sa primeasca banii pentru supravietuire.
Corectă este a doua variantă. Sentinţa se interpretează cuvânt cu cuvânt.
Inteleg ce spuneti legat de interpretarea legii. Daca eu depun abia acum actiune in instanta, pentru fixarea pensiei 25% din venitul minim net pe economie sau cel realizat (atunci cand lucreaza) pentru neplata pensiei timp de 10 luni de zile se poate cere in instanta recuperarea acesteia? va multumesc frumos.
Hotărârea instanţei se dă, de obicei, de la data introducerii acţiunii, nu retroactiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E foarte complicat să pui în executare o sentință care nu precizează o sumă fixă. Executorul ca să-l poată executa silit, trebuie să-i determine de la ANAF veniturile pe lunile restante, ori dacă ANAF-ul declară că venitul este zero, nu are UN VENIT pe care să-l pună în executare.

În executarea silită totul trebuie să fie foarte clar și cât mai exact din punct de vedere aritmetic.
Dacă INSTANȚA dispunea o sumă fixă lunară, și nu un procent dintr-un venit care poate fi zero, altfel stăteau lucrurile.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie alimentara Ana Ica Ana Ica Daca cel ce este obligat la plata pensiei de intretinere, are zile neplatite de concediu, pensia alimentara se va calcula in functie de zilele lucrate ? Azi ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere minor Ama0606 Ama0606 Buna ziua! Ce înseamnă “Dispune obligarea reclamantului la plata lunară catre pârâta a unei pensii de întreținere in cota de 25% din venitul lunar ... (vezi toată discuția)
Sentinta inlocuita cu alta in timpul executarii. ce se va intampla? cuziamusia cuziamusia Buna ziua. Am considerat ca am primit pensii in cuantum minor pt fiu si la cererea facuta dupa ce fiul a implinit 18 ani sa incuviintat executarea in baza ... (vezi toată discuția)