Buna ziua.Problema consta in felul urmator:In casa bunicii mele(ea este proprietara) locuieste fiul si sotia sa impreuna cu cei doi copii.Bunica mea pe langa acest fiu mai are doua fiice care nu mai locuiesc demult in aceasta casa.
Unchiul meu a adus de-a lungul timpului imbunatariri(gresie, parchet, termopane etc) acestei case si doreste ca dupa moartea bunicii sa ramana singur cu familia sa in aceasta casa.
De mai multe ori a rugat foarte insistent celelalte surori si pe mama sa sa treaca aceasta casa pe numele lui.Insa acest lucru nu s-a intamplat.Intre mama si fiu in ultimii ani a fost o tensiune f mare din cauza acestui refuz.
Tin sa precizez ca bunicul este decedat demult.Iar mama mea (una din surorile acestui unchi) este de asemenea decedata.
In acest moment bunica este intr-o stare foarte grava la spital cu sanse minime de supravietuire.
Doresc sa va intreb ce se va intampla dupa moartea bunicii mele referitor la aceasta proprietate.Avand in vedere ca unchiul meu a locuit acolo mereu si are si familia acolo normal ca isi doreste sa ramana in continuare insa cum ramane cu sora lui care este in viata si cu mine(fiica celeilalte surori decedata)?
Precizez ca eu si matusa mea nu dorim sa locuim in aceea casa insa avem pretentia ca unchiul meu sa ne ofere o anumita suma de bani in schimbul cedarii partii noastre.Ce se intampla in cazul in care el refuza acest lucru?
Eu si matusa mea ce drept avem la aceasta mostenire?
Va rog frumos sa ma lamuriti, poate ca limbajul meu nu e tocmai unul juridic insa sper ca m-ati inteles.
In situatia nefericita a decesului bunicii dvs, patrimoniul dansei (constituit din universalitatea drepturilor si obligatiilor civile cu caracter patrimonial) va fi impartit in trei parti egale (pe capete) corespunzator numarului de copii, de descendenti.
Alaturi de unchiul dvs si de matusa dvs (cea care nu locuieste in imobil) si dvs veniti la mostenire (prin reprezentare) in numele mamei dvs.
Daca dvs mai aveti frati din casatoria mamei dvs, din afara casatoriei sau adoptati cu efecte depline atunci partea mamei dvs va fi impartita in mod egal intre frati (pe tulpina).
Daca insa sunteti singurul copil veti culege 1/3 din mostenirea lasata de bunica dvs.
In calitatea dvs de mostenitor puteti ajunge la o intelegere prin care unchiul dvs sa mostenesca imobilul in schimbul platii unei sume de bani (sulta) catre dvs si catre matusa dvs in proportie de 2/3 (1/3 + 1/3) din valoarea actualizata a imobilului.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dv.
Precizez ca eu sunt unicul copil al mamei mele.
Cum as putea aprecia o suma de bani justa care sa reflecte partea mea de mostenire?
Mentionez ca acea proprietate este o casa mare, cu 6 camere, plus terenul aferent ei care este destul de mare.Imobilul localizat in mediul rural.
Ce se intampla in cazul in care unchiul refuza aceasta plata de bani catre mine si/sau matusa mea?Cum spuneam el a adus imbunatatiri acestei case si a locuit acolo de cand s-a nascut iar familia lui(sotia si cei doi copii) locuieste acolo.
buna seara!nu va ramane decat sa dezbateti succesiune de pe urma bunicului dvs, pp ca imobili de care ne vb a fost dobanit de catre bunicii dvs in timpul casatoriei ca bun comun.
prin dezbterea succesiunii dvs o sa va revina o cota parte indiviza din intraga avere a bunicului, inclusiv din acest imobil.
puteti ulterior sa faceti un act de partaj cu unchiul dvs, care sa va plateasca o sulta pt a ii ceda cota parte ce va revine din imobil.
va sfatuiesc sa faceti tot posibilul sa va intelegeti amiabil, deoarece taxele de timbru sunt ff mari.
cel mai indicat pt dvs este sa dezbateti succesiunea pe cale notariala.
Solicitati evaluarea imobilului de catre un evaluator autorizat ANEVAR in cadrul dezbaterii succesiunii pentru a putea sti care ar fi pretul de piata pentru imobilul in cauza.
Din aceasta suma scadeti sporul de valoare adus de catre unchiul dvs prin diversele lucrari de imbunatatiri. (doar daca aceste lucrari sunt acoperite de acte, chitante, facturi, etc).
Suma astfel rezultata se imparte catre cei trei mostenitori, iar dvs puteti incasa acea suma de la unchiul dvs ca sulta in schimbul renuntarii la dreptul de proprietate asupra cotei dvs din mostenire.
In cazul in care unchiul dvs refuza sa plateasca solicitati dvs iesirea din indiviziune .