avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Consultantii in asigurari: 1 eveniment : 2 polite = ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Consultantii in asigurari: 1 eveniment : 2 polite = 2 plati ?

Buna ziua,

- Am un bun (casa, masina);
- Inchei 2 polite de asigurare distincte pentru acelasi bun, pentru acelasi eveniment, cu 2 SC de asigurare diferite:SCA1 si SCA2;
- Evenimentul se produce; se respecta toate conditiile contractuale.

Intrebare la Dvs: - pot incasa 2 prime de asigurare distincte pentru acelasi bun, acelasi eveniment de la fiecare asigurator in parte ?
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: cristinela , utilizator 18:17, 4 Aprilie 2011
foarte buna intrebare :((, !!! Pai inafara faptului ca se va interpreta ca o imbogatire fara justa cauza nu vad alt impediment, acum poate ne spuneti si care sunt clauzele contractuale, poate s-au gandit asiguratorii la aceasta posibilitate inaintea dv. Cu stima.
Buna seara.Legea nr.136/1995 privind asigurarile ARTICOLUL 29
In cazul existentei mai multor asigurari incheiate pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata, proportional cu suma asigurata si pina la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decit prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului.
Asiguratul are obligatia sa declare existenta altor asigurari pentru acelasi bun la asiguratori diferiti, atit la incheierea contractului de asigurare, cit si pe parcursul executarii acestuia.
Concluzia nu puteti primi plata despagubiri de 2 ori
Buna ziua,
Mutumesc pentru raspunsuri.
Dar,
- dece sa fie imbogatire fara justa cauza din moment ce eu platesc 2 prime separate, calculate la valoare despagubirii integrale pentru acel eveniment;
- din contra, in viziunea colegului (si a legiuitorului, nu ?) SCA1 si SCA2 se imbogatesc fara just temei, dat fiind ca platesc numai o parte (1/2 ?) din valoarea despagubirii, pentru care au incasat prime 100%
???
Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Exista principiul despagubirii in asigurare.
Prin incheierea unui contract de asigurare ,asiguratul nu trebuie sa sufere o pierdere(isi protejeaza astfel bunul)dar nici sa obtina un beneficiu.Scopul asigurarii este acela de a conserva valoarea activului patrimonial al asiguratului.
Practic,prin plata despagubirii efectuata de catre asigurator,asiguratul este repus in situatia anterioara survenirii sinistrului(pecuniar).

Daca discutam de o asigurare avand acelasi obiect,impotriva aceluiasi risc,acelasi interes asigurabil si pentru aceeasi perioada de timp,suma valorilor asigurate depaseste valoarea reala a bunului.
Buna credinta este un element al contractului de asigurare,astfel ca asiguratul trebuie sa declare existenta unui alt contract incheiat pentru acelasi bun.
Daca o persoana ar incheia mai multe contracte si ar beneficia de indemnizatii de la mai multi asiguratori(acestea depasind valoarea reala a prejudiciului),este dovedita reaua credinta.
Daca se probeaza intentia frauduloasa,sanctiunea este nulitatea tuturor asigurarilor astfel incheiate si in consecinta decaderea asiguratului din dreptul de a beneficia de despagubire.

Viata unui om nu poate fi evaluata in bani,astfel ca,in ceea ce priveste asigurarile de viata,nu exista o asemenea reglementare.
Nu am scris de ceva vreme aici.
Fara a dori sa va supar:tot nemultumit de asigurari sunteti?:)

ContSters76710, utilizator
elenaerdei a scris:
Fara a dori sa va supar:tot nemultumit de asigurari sunteti?:)

Buna seara.
1.
Intrebarea mea anterioara avea un caracter pur teoretic, fiind rezultatul unei discutii anterioare.
2.
Personal nu sunt nemultumit de asiguratori (nu am nici o polita de asigurare in RO).
Iar cat despre discutia cu Dvs., ea este o sursa de placere (schimb de informatii si opinii) si nicidecum de nemultumire.
Cu stima,
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

2 asigurari facultative pe acelasi imobil Dafina M Dafina M Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca pot incheia 2 asigurari facultative pe acelasi imobil la 2 firme de asigurare diferite ? Prima asigurare nu cuprinde ... (vezi toată discuția)
Asigurare de risc financiar ContSters22096 ContSters22096 va expun urmatoarea speta: x a incheiat un contract de credit cu o banca; datorita faptului ca x nu si-a mai platit ratele, banca - care avea un contract de ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza o asigurare cesionata in favoarea bancii? irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Am un credit ipotecar de cca 70000 euro pentru casa. Pt acest credit am incheiat o asigurare ce e cesionata in favoarea bancii. Daca doamne ... (vezi toată discuția)