Buna seara,
As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai precis sa se mute cu el in alta tara fara acordul tatalui?
In plus, am citit ca daca tatal nu isi respecta datoria stabilita prin sentinta, adica sa plateasca pensia alimentara, poate fi sanctionat destul de urat. Dar, daca ea nu respecta programul de vizitare, ce se intampla? Sau legea este facuta doar pentru a pedepsii tatii?
Poate sa se mute in alta tara cu minorul fara acordul tatalui daca nu ii afecteaza dreptul la vizita stabilita prin hotarare judecatoareasca.Daca nu exista drept de vizita al tatalui stipulat in sentinta de divort atunci tatal trebuie informat de schimbarea domiciliului mamei si copilului pentru a nu i se ingradi dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului.
Cat despre pedespele pentru neplata pensiei de intretinere si interzicerea in mod repetat a vizitarii copilului de catre tata cititi singura mai jos din codul penal
Art. 378 Abandonul de familie
(1) Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
c) neplata, cu rea credinta, timp de trei luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca,
se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza neexecutarea, cu rea credinta, de catre cel condamnat, a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Fapta nu se pedepseste, daca inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul isi indeplineste obligatiile.
(5) Daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
Art. 379 Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului
(1) Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca spre crestere si educare, de a impiedica, in mod repetat, pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent. (3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Corect!
Daca minorul a fost incredintat mamei iar tatal minorului nu are stabilit prin hotarare judecatoreasca un program de vizita al copilului, mama poate iesi cu minorul din tara fara acordul tatalui. Sentinta definitiva si irevocabila este suficienta.
Daca tatal are stabilit un program de vizita al minorului, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, plecarea din tara este posibila numai daca nu se ingradeste astfel dreptul de vizita al minorului. De exemplu: daca are program de vizita o data la doua saptamani in week-end, la domiciliul tatalui, plecarea din tara va fi imposibila.
Daca insa programul de vizitare al minorului stabilit in favoarea tatalui este o data pe an, o luna in vacanta de vara, atunci este posibila plecarea din tara, urmand ca acea luna sa veniti cu minorul in tara.
Daca insa, programul de vizitare in favoarea tatalui a fost stabilit la domiciliul minorului, atunci plecarea din tara este posibila indiferent de programul de vizitare stabilit, cu conditia de a comunica tatalui minorului domiciliul acestuia la care, daca doreste sa-si vada copilul, va trebui sa faca deplasari in strainatate sau sa solicite un alt program de vizitare instantei...;)
Multumesc mult de informatii. As mai avea insa cateva nelamuriri.
Prin sentinta imi este reglementat programul de vizitare, precum urmeaza, bilunar de vineri pana duminica, o luna vacantya de vara , o saptaman celelate sarbatoriu/vacante,la domiciliul meu, adica al tatalui. am inteles de buna voie ca nu pot sa imi vad copilul de doua ori pe luna, nu este timp si nici bani asa ca am zis ca este foarte bine daca vine vara o luna (oricum vacanta lor de vara este de o luina in germania, acolo unde se afla) si sa vina de Craciun doua saptamani (si nu una, asa ca o compensare) si o saptamana de paste. de doi ani de can d e acolo, de paste nu l/am vazut, iar iaran trecuta nu l/a lasast sa vina. deci, l-am vayut doar vara trecuta, mai precis o data pe an. acum, iar nu vrea sa il lase, spunand ca nu are timp sa faca procura necesar pentru ca copilul sa poata veni cu avionul, ca ea a decis, si ca asa va fi cum vrea ea. ce e de facut, fiindca ea se simte protejayta prin distanta. mentionez faptul ca lunar imi platesc pensia de intretinere si ca , in plus, cand vine, i cumpar haine, etc, tot ce are nevoie, ca doar e copilul meu.
Va rog sa imi spuneti ce este de facut.
Multumesc
Puteti face:
-plangere penala pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresi.
-actiune in reincredintarea minorului
ma mir cum a iesit din tara fara acordul dvs, daca aaveati dret de vizitare stabilit.Eu as face si o sesizare la Pasapoarte si la Consulatul de unde se afla mama, mentionan aceste lucruri..
Buna ziua,
As dori sa mi spuneti si mie in ce lege se incadreaza acest fragment scris de dumneavoastra mai sus :
"Daca minorul a fost incredintat mamei iar tatal minorului nu are stabilit prin hotarare judecatoreasca un program de vizita al copilului, mama poate iesi cu minorul din tara fara acordul tatalui. Sentinta definitiva si irevocabila este suficienta.
Daca tatal are stabilit un program de vizita al minorului, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, plecarea din tara este posibila numai daca nu se ingradeste astfel dreptul de vizita al minorului. De exemplu: daca are program de vizita o data la doua saptamani in week-end, la domiciliul tatalui, plecarea din tara va fi imposibila.
Daca insa programul de vizitare al minorului stabilit in favoarea tatalui este o data pe an, o luna in vacanta de vara, atunci este posibila plecarea din tara, urmand ca acea luna sa veniti cu minorul in tara.
Daca insa, programul de vizitare in favoarea tatalui a fost stabilit la domiciliul minorului, atunci plecarea din tara este posibila indiferent de programul de vizitare stabilit, cu conditia de a comunica tatalui minorului domiciliul acestuia la care, daca doreste sa-si vada copilul, va trebui sa faca deplasari in strainatate sau sa solicite un alt program de vizitare instantei..."
Va multumesc
Acordul tatalui
ana_bela
In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)