avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deconturi salariati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deconturi salariati

As dori sa aflu cate ceva despre deconturile salariatilor;ce presupune acest lucru din punct de vedere contabil si care sunt inregistrarile din contab.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MDM , utilizator 13:53, 30 Iunie 2006
Nu stie nimeni?Sau nu m-am exprimat eu clar?
Intr-adevar intrebarea e destul de ambigua, iar raspunsul ar presupune niste explicatii mai vaste.
Ideea e ca salariatii pot ridica bani din casieria unitatii fie pentru unele cheltuilei efectuate in scopul desfasurarii activitatii societatii, caz in care justificarea acestora se face pe baza decontului de cheltuilei, fie pentru delegarea , deplasarea in interes de serviciu , caz in care justificarea numerarului ridicat se face pe baza ordinului de deplasare.In acest sens sunt mai multe reglementari si am sa-ti dau niste extrase din lege cu ce consider ca e mai important. HG 543/1995 privind delegarea si detasarea in alta localitate nu face precizari exprese privind persoanele care pot fi delegate.Din context insa rezulta ca pot fi delegate doar persoanele salariate ale unei societati.In acest sens se fac urmatoarele precizari “delegarea sau detasarea salariatilor se dispune in scris de catre conducerea instituiei…. Salariatii aflati in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care efectueaza delegarea.Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare…. Salariatii aflati in delegare sau detasati in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca primewsc, pentru compensarea cheltuielilor personale , o indemnizatie zilnica de delegare sau detasare de 105200 lei…. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore”.


Sper sa-ti fi fost de folos.
Mirela
De exemplu abonamentele de transport ale salariatilor ;valorile se inscriu in decontul de cheltuieli,banii se platesc pe baza dispozitiei de plata,nu?
Diurna aceea este diferentiata la soc.de stat si cele private?
M-ar interesa cum se considera aceste sume,diurnele si sumele din deconturile de cheltuieli la calcularea impozitului pe profit.
Abonamentele facute in nume personal nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.Exista si posibilitatea de a face abonamente in numele persoanei juridice, e drept la un pret mai mare, caz in care sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Diurna care se acorda pe zi de delegatie este de 105.200 rol pentru institutiile publice, agentii economici privati putand sa acorde diurna dupa posibilitati, deductibila fiscal in cuantum de 2.5*diurna institutiilor publice, adica 263.000 rol, cu conditia ca firma sa fi obtinut profit.In cazul in care firma este in pierdere este deductibila fiscal doar suma de 105.200 rol.


Mirela
DECONTURILE...
1. Acordarea avansului in numerar pentru deplasari, etc.... : 542=5311
2. Decontarea avansurilor la inapoiere din delegatie: %=542
-ch. cu transport diurna cazare 625
-mat., rechizite de birou nestocabile 604
-TVA(la cazare, materiale-global) 4426
3.Diferenta de avans necheltuita si depusa in termen in casierie
5311=542
4.Acordarea avansului prin contul curent de banca 581=5121
542=581
5.Plata unor furnizori 401 sau 404 = 542
6.Plata unor sume in cadrul grupului 451=542
7.Plata unor cheltuieli de protocol, reclama(justificarea avansului), inclusiv TVA
%=542
623
4426
8.Plata unor ch.de transport de bunuri si de personal inclusiv TVA
%=542
624
4426
9.Depunerea la banca a avansului necheltuit 581=542
5121=581
10.Daca titularul de avans depune suma la casierie 5311=542


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cash direct din bancomat gdec gdec Salutare la toti! Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu: patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare corecta in conta Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta [b]sunt obligata[/b] sa fac inregistrarea ... (vezi toată discuția)
Og 714/2018 Romeo Leahu Romeo Leahu OG. 714 / 2018 .se aplica doar bugetarilor sau si angajatilor de la privat .societati comerciale ? Am intrebat la mai multi contabili.si se pare ca nu sunt ... (vezi toată discuția)