Pentru prima parte a discutiei ati primit deja raspuns aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Pentru fiecare punct de lucru se poate nominaliza un lucrator desemnat ssm (este alegerea angajatorului), dar acesta nu poate fi in acelasi timp si conducatorul locului de munca.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
Conducatorii locurilor de munca se nominalizeaza prin decizia angajatorului in functie de organigrama unitatii - uzina, sectie, atelier, serviciu, birou, etc. si in functie de organizarea activitatii intr-un singur schimb si/ sau in schimburi.
Conducatorii locurilor de munca sunt cei care conduc activitatea in schimburi, respectiv in punctele de lucru (daca se lucreaza in schimburi). Acestia efectueaza instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara. Nu este obligatoriu sa aiba curs ssm pentru a efectua instruirea, dar nu este interzis sa aiba, este chiar indicat un curs de 40 de ore.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm nu este/ nu poate fi legal, conducator de loc de munca si deci nu poate efectua legal, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara a lucratorilor.