avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca

In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect daca acest lucrator este de fapt conducatorul locului de munca respectiv? Intreb fiindca societatea are mai multe puncte de lucru si la fiecare punct exista un coordonator de activitate/un sef, respectiv conducatorul locului de munca (angajat la 8 ore), insa el este si lucratorul desemnat pentru acel punct. Sau, in aceasta situatie, nu poate fi si lucratorul desemnat?
O alta intrebare ar fi daca activitatea este organizata pe ture, conducatorul locului de munca este cel de la punctul de lucru sau seful de tura, respectiv seful direct al angajatilor de pe tura? El (seful de tura) trebuie sa detina curs SSM pentru instruirea periodica a angajatilor de pe tura lui? sau instruirea poate fi efectuata de seful de tura printr-o decizie a societatii, intrucat este mai dificil sa intruiasca lucratorul desemnat (cu program de 8 ore) intreg personalul de pe tura.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:07, 18 Mai 2023
~Na ziua, hai ca ma bag si eu...lucratorul desmnat nu poate efectua instructajul introductiv general la un angajat nou? poate am inteles eu gresit...

POPA GHEORGHE a scris:

Faceti o greseala - legal, lucratorul desemnat nu are in atributii instruirea unui nou angajat.
Seful SIPP poate sa se implice (obligat prin fisa sa de post) constant in orice activitate dpvd ssm, in cadrul firmei.

Este o confuzie... Lucratorul desemnat poate efectua instruirea introductiv-generala dar nu poate efectua instruirea la locul de munca, periodica si suplimentara. Dar ultimele 3 cu o exceptie: daca el este seful unui Serviciu Intern de Prevenire si Protectie-SIPP- atunci el efectueaza toate instruirile ( introductiv-generala, la locul de munca, periodica si suplimentara) tuturor angajatilor din subordine ( si aici cu o mentiune, instruirea introductie generala o poate face si un lucrator desemnat din subordinea lui).

Cititi H.G. 1425/2006, capitolul legat de instruirea lucratorilor, Cap. V, pentru a va lamuri si, daca este cazul, reveniti cu intrebari.
[ link extern ]
Art. 85. - Instruirea introductiv-generala se face de catre:

a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Corect, cu mentiunea, asa cum am specificat si mai sus, conducatorul Serviciului Intern de Prevenire si Protectie-SIPP- este este seful direct al lucratorilor din subordine ( conducatorul locului de munca) si el face si instruirea la locul de munca si periodica lucratorilor din subordine.
Nu poate face instruirea la locul de munca si cea periodica in cadrul unor alte departamente, cu alti "sefi", poate face doar verificarea, prin sondaj, daca lucratorii si-au insusit aceste instructiuni.
Sunt aspecte de care trebuie tinut seama, astfel:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si
protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de
munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii
si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
In practica curenta, in unitati mari, un lucrator din cadrul SIPP (nu seful) este desemnat prin decizia scrisa a angajatorului pentru a efectua instruirea introductiv generala la cabinetul special pentru instruire ssm al firmei, unde exista mijloacele adecvate/ necesare pentru instruirea in domeniul ssm. In conditile actuale cand se poate efectua instruirea pe internet si obtine semanturile delor instruiti si a celui care efectueaza instruirea prin semnatura electronica, un lucrator desemnat cu activitati ssm nu poate face fata cerintelor.
Pregatirea tehnica (de preferat in profilul de activitati al firmei) si profesionala, cuplata cu cursuri specifice din domeniul ssm (de prefearat cele postuniversitare), masterat in domeniul ssm sunt criterii avute in vedere la desemnarea lucratorului care se efectueze instruirea introductiv generala din domeniul ssm.
In alta ordine de idei, se impune de ceva vreme o noua lege ssm care sa tina cont de toate aspectele nou aparute (au trecut totusi 17 ani de la aparitia recentei legi ssm). Pana atunci trebuie sa ne adaptam la legislatia pe care o avem, dar sa fim constienti de riscurile care pot sa apara. Este mult mai usor sa previi decat sa repari ce s-a gresit.
In concluzie: angajatorul scrie in fisa de post a lucratorului desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, doar ceea ce acesta poate, are pregatirea tehnica si de profil ssm, detine mijloacele necesare/ puse la dispozitie de firma pentru instruirea introductiv generala in domeniul ssm a lucratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm cola83 cola83 Lucratorul desemnat SSM a devenit conducatorul locului de munca (director unitate scolara)! cine si cum face instruirea introductiv generala, pe cea la locul ... (vezi toată discuția)
Semnare fise ssm seby14 seby14 Buna ziua, Am curs SSM 80 ore. Pot semna fisele de instruire SSM ca si [b]persoana care efectueaza instruirea[/b]? Mentionez ca alte persoane sunt ... (vezi toată discuția)